Mali princ


Udruga „Mali princ“ i dalje predano radi na unapređivanju pristupačnosti javnih površina i građevina, a putem evidentiranja arhitektonskih barijera na prioritetnim područjima kretanja u Gradu Ivanić Gradu.

Od samih početaka Udruga je nailazila na podršku Grada u svim aktivnostima, ponajprije financijsku, na čemu smo bivšoj gradskoj vlasti zahvalni. Po pitanju uklanjanja arhitektonskih barijera nailazili smo na veliko razumijevanje, međutim u posljednje dvije godine primijetili smo nepoštivanje Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN 151/05, NN 78/2013) te izostanak podrške od strane Grada. Iako smatramo kako to nije u redu, u dosta akcija krenuli smo sami te ispravili određene nepravilnosti.

Slika

I dalje smo ostali ustrajni u našim namjerama te smo novoj gradskoj vlasti uputili dopis s molbom za sastankom na kojem bi predstavnici Udruge izložili probleme s kojima se naši članovi svakodnevno susreću u kretanju Gradom.

U četvrtak, 25.07.2013., u prostorijama Gradske vijećnice sastali su se dogradonačelnik gospodin Željko Posilović i predstavnik Udruge gospodin Čedomir Kušar. Ukratko su izloženi problemi vezani uz rekonstrukcije ulica, raskrižja i prometnica u Gradu. Problemi naših članova naišli su na razumijevanje dogradonačelnika koji je istaknuo kako bi Grad Ivanić Grad trebao biti prilagođen svim građanima ovoga Grada pa isto tako djeci i osobama s poteškoćama u kretanju, slabovidnima i slijepima.

Gospodin Posilović dao je prijedlog da se Udruga ubuduće pozove u idejnoj fazi projekta kako bi dobila uvid u projekt te uočila eventualne nepravilnosti u odnosu na Pravilnik. Gospodin Kušar predložio je kako bi Grad prilikom naručivanja projekta trebao apelirati na poštivanje Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN 151/05, NN 78/2013). Također je istaknuo kako Udruga ne traži nemoguće i nepripadajuće – tražimo poštivanje Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN 151/05, NN 78/2013) u onoj mjeri koliko je to moguće s obzirom na instalacije, prostor koji se rekonstruira i sl.

Udruga zahvaljuje na financijskim sredstvima koja su dosad iz proračuna Grada bila osigurana za uklanjanje arhitektonskih barijera (20.000,00 kn), no također predlažemo da se gradonačelnik u sljedećem proračunu založi za povećanje iznosa.

Dogradonačelnik je istaknuo kako će u ime Udruge uputiti prigovor na rekonstrukciju križanja Savska – Majdekova odnosno na upuštene rubnjake budući da su na istima pojedina upuštenja visoka i 4 cm.

Predstavnik Udruge na kraju sastanka pozvao je gradonačelnika i njegove zamjenike da prisustvuju jednoj od sjednica Predsjedništva i Nadzornog odbora Udruge kako bi upoznali rad i aktivnosti udruge „Mali princ“.

Sastanak je završen na obostrano zadovoljstvo uz pohvalu nove gradske vlasti za razumijevanje problema arhitektonskih barijera na području Grada. Ipak, svi imamo isti cilj – želimo bolji Ivanić.

 

Facebook podijeli