Mali princ


Slika Međunarodni dan osoba s invaliditetom, koji se svake godine obilježava 3. prosinca, jedinstvena je prilika da se skrene pažnja društva na sve prepreke i probleme na koje osobe s invaliditetom svakodnevno nailaze. Također, to je prilika da se podsjeti na važnost uklanjanja barijera za ravnopravan život osoba s invaliditetom, ne samo onih arhitektonskih, već i društvenih barijera izraženih u vidu brojnih predrasuda društva spram ove populacije.

Vodeći se navedenim članovi udruge FERbasket i ove su godine izrazili želju da se uključe u rad „Malog princa“. Osmislili su razne aktivnosti u koje su uključili ne samo članove „Malog princa“ već i ostale lokalne udruge, a sve kako bi senzibilizirali javnost za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

U srijedu, 12. prosinca, članovi „Malog princa“, udruge FERbasket i udruge HOP proveli su jedno veselo i kreativno popodne. Druženje se odvijalo u nisko - energetskoj kući u vlasništvu Grada u nisko – energetskom naselju Poljana u Ivanić Gradu. Druženje smo započeli zabavnim igrama koje su osmislile HOPčice – cure iz Udruge za djecu, mlade i obitelj HOP, a pomoću kojih smo se bolje upoznali. Nakon toga kuhar Dino učio nas je kako ispeći fine božićne kolačiće.

Paralelno se odvijao i Okrugli stol „Udruživanjem do jednakosti“ na kojem su se, kroz dinamičnu moderiranu raspravu, pokušale mapirati prepreke s kojima se osobe s invaliditetom na području Ivanić Grada svakodnevno susreću te se pokušalo potražiti moguća rješenja za otklanjanje tih barijera. Na Okruglom stolu sudjelovali su članovi „Malog princa“, članovi udruge FERbasket, udruge HOP, predstavnik Grada Ivanić Grada te zainteresirani pojedinci.

 

U četvrtak, 13. prosinca, na Obiteljskom radiju Ivanić u emisiji „Razlike nisu važne“ sudjelovali su voditeljica stručne službe udruge „Mali princ“ i predstavnik udruge FERbasket te govorili o aktivnostima koje se odvijaju pod motom „Udruživanjem do jednakosti“ – kako je došlo do suradnje „Malog princa“ i udruge FERbasket, koje su sve planirane aktivnosti u narednom periodu te kako lokalne udruge surađuju u uklanjanju barijera, onih arhitektonskih, ali i društvenih.

 

U subotu, 15. prosinca, u sportskoj dvorani Žeravinec održao se košarkaški turnir PROam lige Sjever. Košarkaškim turnirom željela se skrenuti pažnja na prepreke i probleme na koje osobe s invaliditetom nailaze u svakodnevnom životu . Ideja je bila da se prikupe sredstva za kupnju šina za invalidska kolica kako bi članovima udruge „Mali princ“ bio olakšan pristup raznim objektima na lokalnom području. Jer, kako kažu košarkaši iz PROam košarkaške lige Sjever, „Često zaboravljamo – ono što je nekima samo jedna stepenica, drugima može biti nepremostiva prepreka!“.

 

S ponosom objavljujemo da su kupljene šine za kolica! Aktivnosti pod motom „Udruživanjem do jednakosti“ pokazale su se vrlo uspješnima te smatramo da su u njima uživali i mali i veliki. Tako na najbolji mogući način zaključujemo 2012. godinu i s veseljem krećemo u nove pobjede.

{mosimage}

Facebook podijeli