Mali princ


Članovi Udruge „Mali princ“ jučer su u sklopu igraonice posjetili Vatrogasnu postrojbu grada Ivanić-Grada. U „Malom princu“ aktivni smo cijelo ljeto, pa smo tako došli i na ideju da odemo razgledati vatrogasnu postrojbu i upoznati naše vatrogasce. Nakon što smo im poslali upit za posjetom, u vrlo kratkom roku dobili smo pozitivan odgovor. Članovi su se veselili posjetu te postavljali mnogo pitanja: „Hoćemo li moći sjediti u kamionima?“, „Da li će upaliti sirene?“, „Smijemo li probati njihove kacige?“, „Da li će nas politi vodom?“...

Kada smo stigli, na ulazu u vatrogasnu postrojbu svi smo stavili zaštitne maske i dezinficirali ruke. Vatrogasci su bili vrlo pristupačni i dočekali su nas s veseljem. Uveli su nas u prostor postrojbe, te nam se prvo predstavili. Ukratko su nam ispričali ono najvažnije o vatrogastvu i poveli nas do kontrolne sobe gdje su nam objasnili što se tamo dešava i čemu što služi. Svi smo sa zanimanjem slušali.

Zatim smo izašli van, gdje su parkirana vatrogasna vozila i spremna vatrogasna oprema. Vatrogasci su izvezli sva vozila izvan garaže, kako bi ih mogli bolje pogledati i kako bi nam pokazali što se sve u njima i na njima nalazi. Članovi su bili uzbuđeni i gurali su se što bliže da bolje vide. Bilo je tamo raznih crijeva za vodu, boce s kisikom, sjekire, kablovi, škare za rezanje lima i još puno toga. Članovima su posebno bile zanimljive škare za lim koje su iznimno teške, te su imali želju primiti ih. Čudili su se kako je teško držati ih, a vatrogasci s njima moraju još i raditi.

Slijedilo je razgledavanje odjeće i opreme  koju vatrogasci prilikom intervencije moraju na sebe obući: čizme, hlače, jakna, remen, maska, kaciga, boca s kisikom... Saznali smo da im je potrebno malo više od jedne minute od kada zaprime dojavu do izlaska vozilom iz kruga vatrogasne postrojbe. Od toga im je za oblačenje sve one opreme potrebno je svega 10 do 15 sekundi. To nam je bilo jako teško za povjerovati pa nam je jedan od vatrogasaca pokazao. Obukao se toliko brzo da se nismo ni snašli. Bili smo oduševljeni i morali smo mu zapljeskati. Svi su poželjeli isprobati nešto od opreme, pa su tako članovi redom probavali kacige, maske, boce s kisikom i remen, a strpljivi vatrogasci sve su im to omogućili i dozvolili.

 

 

Nakon što smo sve razgledali i isprobali, došao je red na nešto što stvarno nismo očekivali. Vatrogasci su najavili vožnju na dizalici. Svi su pojurili prema vozilu s dizalicom. Bilo je to posebno uzbuđenje i veselje. S nestrpljenjem je svatko čekao svoj red. Osmijesi nisu silazili s lica. Doživljaj je to koji će sigurno svi pamtiti. Na kraju smo vidjeli  i kako se na intervencijama gasi požar. Jedan se od vatrogasaca podigao dizalicom i s visine polijevao garažu vodom.

Prije polaska, na samom kraju, članovima je dozvoljeno i da sjednu u vozila, te ih i iznutra razgledaju. Vatrogascima smo se svi zajedno zahvalili, te im dali mali znak pažnje koji smo za njih ponijeli iz Udruge. Pozvali smo ih i da oni nas posjete u „Malom Princu“ na igraonici, te im poželjeli sreću i što manje intervencija.

Puni dojmova i presretni krenuli smo prema slastičarnici jer smo dogovorili odlazak na sladoled kako bi se počastili i popričali o svemu što smo vidjeli. Prošetali smo od vatrogasne postrojbe do centra grada te se smjestili i naručili sladolede. Svima je pasalo osvježenje sladoledom ili limunadom. Toliko smo uživali da nismo niti primijetili da je vrijeme da se vratimo, jer su nas roditelji već čekali pred Udrugom. Po dolasku pred Udrugu članovi su već izdaleka počeli roditeljima prepričavati susret s vatrogascima.

Bio je ovo odličan posjet i ovom se prilikom još jednom zahvaljujemo vatrogascima Vatrogasne postrojbe grada Ivanić-Grada što su nas tako lijepo primili i ugostili na svom radnom mjestu. Znajte da ste stvorili prekrasne uspomene našim članovima. Od srca hvala! heart

Narednih dana ćemo na našoj Facebook stranici u albumu "Kad narastem želim biti - vatrogasac", objaviti sve slike koje smo slikali prilikom posjete Vatrogasnoj postaji grada Ivanić-Grada¸ pa ćete imati priliku vidjeti kako smo se proveli i što smo sve isprobali! wink

Facebook podijeli