Mali princ


Ovim tjednom  nastavljamo s direktnim radom s članovima u sklopu aktivnosti  „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio projekta „I ja imam svoje ja: pravo djece na integraciju i aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici – II. faza“  financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mladu i socijalnu politiku.

I ovaj tjedan ( 19.3.- 22.3.) smo bili jako vrijedni. Tjedan smo započeli razgovorom o narodnim poslovicama i njihovom značenju. Svaki član je rekao po jednu poslovicu, a neki drugi član je objasnio što ta poslovica znači. Bilo je odličnih prijedloga i još boljih objašnjenja. Naučili smo se iznositi vlastito mišljenje na primjerima iz svakodnevice. U nastavku ponedjeljka očevima smo pisali čestitke za Dan očeva. Članovi su osmišljavali tekst čestitke te je prigodno ukrasili. Uvijek spremni da najdražima prirede iznenađenje u potpunosti su se uživjeli i pazili na svako napisano slovo na čestitci te su  sami napravili koverte za čestitke. Nakon svega zaslužili su pohvalu, a sve to je utjecalo na razvoj njihova samopouzdanja jer su uvidjeli da puno toga mogu sami napraviti. Za kraj dana smo odigrali igru “Pogodi tko sam!” i poigrali se riječima opisujući traženi pojam. Bilo je zanimljivo, poučno i razigrano.

        

       

U utorak smo pogledali film “Pčelica Maja”, a prije filma smo ispekli kokice. Pravi kino ugođaj! Članovi su se uživjeli gledajući film te su ga poslije prepričavali ističući najsmješnije, najljepše i najtužnije trenutke filma. Naglasak je bio na važnosti prijateljstva i da je lijepo kad imaš dobrog i iskrenog prijatelja. Članovi su poistovjetili neke situacije iz svog živorta sa scenama iz filma. Na kraju su shvatili važnost pripadanja društvu u kojem žive te su naučili razlikovati dobro i loše ponašanje na primjeru likova iz filma. Dan smo završili ilustriranjem scena iz filma.

Kreativnu srijedu smo iskoristili za izradu vjenčića za Uskrs. Bojali smo stiroporna jaja, “oblačili” vjenčiće u vunu, lijepili ukrase na vjenčić te uratke odnijeli svojim kućama. Članovi su pokazali zanimanje za sve nove oblike kreativnog izražavanja i znatiželjno su promatrali svaki korak izrade. Pomagali su jedni drugima razvijajući empatiju i samopouzdanje. Uz moju minimalnu pomoć rezultati su bili famozni!

Časopis četvrtkom smo upotpunili novom temom, a to je važnost vode. Koje sve vrste voda postoje? Zašto je voda bitna? Kakvu vodu smijemo piti? Kako možemo uštedjeti na potrošnji vode? Možemo li preživjeti bez vode? Nizalo se pitanje za pitanjem o vodi pa sam članovima rekla da na današnji dan obilježavamo Svjetski dan voda i  tada su oni nacrtali vodu koja njih veseli. Bilo je tu rijeka, mora, a i kiše. Zapisali smo i asocijacije članova na riječ voda pa su na taj način izražavali vlastito mišljenje o važnosti vode te prikazali to u pisanom i slikovnom obliku. U nastavku dana posvetili smo se izradi čestitki za Uskrs. Prvo su članovi zajednički obojali papir akrilnim bojama, a dok se papir sušio, osmišljavali smo tekst čestitke. Članovi su čestitke uredno ispisali te su poslije prionuli izrezivanju pisanice iz obojanog papira. Pisanicu su zalijepili na prvu stranicu čestitke pa su sami izradili koverte za te iste čestitke.

Članovi su savjesno odradili sve zadane zadatke te pokazali da i oni imaju svoje ja i da su uspješni u realizaciji kad se u potpusti posvete zadanim zadacima.

Marijana Gazić

Facebook podijeli