Mali princ


U drugoj godini Trogodišnjeg programa "Rastimo s Malim princem" nastavljamo s aktivnošću „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio Programa financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U ovom tjednu bavili smo se sa upoznavanjem svijeta ljekovitih biljaka i primjenom naučenog u svakodnevnom životu, a malo smo se dotakli i naše nogometne reprezentacije.

Tjedan smo započeli gledanjem dokumentarnog filma “Svijet ljekovitog bilja”, a u nastavku smo prepričavali o onome što smo vidjeli u filmu te smo imali priliku opipati, pomirisati i kušati biljke koje smo donijeli u Udrugu. Bavili smo se biljkama koje su nam poznate te ih lako možemo ubrati i primjeniti u svakodnevnom životu za neke zdravstvene tegobe. Tako smo kušali čuvarkuću i iscijedili njen sok koji pomaže kod uhobolje i pun je C vitamina, koprivi smo pročavali žarnice i zaključili da, ako nas opeče, možemo si pomoći špricanje hidrolata od lavande na opečenom mjestu. Posebno je bila zanimljiva biljka rosopas, koja raste u dvorištu našeg člana, koja ispušta narančastu tekućinu i koju još zovu zmijsko mlijeko, a posebno je dobra za uklanjanje bradavica. Upoznali smo još i mentu koja nas je sve podsjetila na žvakaće te kamilicu koju pijemo ako nas boli trbuh. Biljka stolisnik nas je oduševila svojim sitnim listovima i bijelim cvjetićima te i nju možemo koristiti tako da je osušimo za čaj. Na ovom druženju su nam proradila sva čula i uživali smo pročavajući i donoseći zaključke o tome kako nam je ljekovito bilje na dohvat ruke i da trebamo iskoristiti sve njegove blagodati. Naglasili smo da ne smijemo sami brati ljekovito bilje, nego s nekim tko ga jako dobro poznaje, te ga tek onda primjeniti za navedene tegobe. Članovima je tema bila zanimljiva, a posebno zato jer su mogli pomirisati, opipati i okusiti neke ljekovite biljke.

   

Sljedeći dan nas je posjetila obitelj Mihalj i predstavila nam svoj OPG Mihalj. Oni se bave pčelarstvom i uzgojem aronije. Članovima je bilo zanimljivo slušati o tome kako nastaje med te kako izgleda košnica i život pčela u njoj i izvan nje. Imali su puno pitanja o tome koliko dugo pčele žive, tko je pčela matica te kako se vadi med iz košnica. Članovi su imali prilike vidjeti uživo dijelove košnice i okusiti pravi čisti cvjetni med. Nakon toga čuli smo puno toga zanimljivoga i o aroniji, a članovi su aktivno sudjelovali i postavljali pitanja: Koliko visoko naraste grm aronije?, Kada beremo aroniju?, Na koji način nastaje sok?, Zašto je dobro piti sok od aronije?. Gospođa Gordana nam je odgovorila na sva pitanja koja su nas zanimala pa smo za kraj i kušali sok od aronije, a nekim članovima se toliko svidio da su rekli da bi ga pili svaki dan.

   

U srijedu nam je naša članica Snježana predstavila svoj hobi izrade raznih krema i ulja kojima je baza ljekovito bilje. Upoznala nas je sa kremama od nevena i lavande, uljem od lavande, sirupima od kadulje i borovih iglica. Svi članovi su imali priliku probati kreme i ulja, a Snježana nam je objasnili koje su blagodati primjene toga u svakodnevnom životu. Njezine pripravke koristi ona i članovi njene obitelji koji imaju zdravstvenih poteškoća. Članovi su na ovaj način uvidjeli kako se ljekovito bilje, o kojem smo već govorili u ponedjeljak, lako može primjeniti i puno pomoći u rješavanju nekih tegoba. Na kraju druženja slijedila je priprema za utakmicu Hrvatska-Engleska pa smo slušali i pjevali navijačke pjesme kako bismo spremni dočekali početak utakmice u 20.00 sati koju smo gledali u svojim domovima.

 

Zadnji dan druženja obilježila je čajanka i pečenje zdravih palačinkica od banana i jaja. Čaj smo kuhali od ljekovitog bilja, koji je bio lajt motiv cijelog tjedna, pa smo naučili i to gdje i kada trebamo brati ljekovito bilje i na koji način  ga sušiti. Druženje smo završili, uz čaj i palačinkice, razgovorom o maestralnoj pobjedi naše reprezentacije.

 

Ovaj tjedan smo uistinu puno toga naučili uključivši sva naša čula

i shvativši da nam je zdravlje na dohvat ruke

ako primjenimo naučeno!

Facebook podijeli