Mali princ


Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u Republici Hrvatskoj obilježava se od 2001. Na ovaj dan skreće se pozornost na probleme s kojima se susreću osobe s cerebralnom paralizom, naglašavaju se medicinski, psihološki, socijalni i ekonomski aspekti bolesti, a sve kako bi se poboljšala kvaliteta života osoba s cerebralnom paralizom.

Cerebralna paraliza definira se kao grupa poremećaja pokreta i položaja, perceptivnih i kognitivnih funkcija koja nastaje tijekom razvoja, prije ili tijekom poroda ili u prvim dojenačkim mjesecima.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježio je okruglim stolom na temu „Osobe s cerebralnom paralizom na tržištu rada i mogućnosti zapošljavanja“, koji se održao u prostorijama Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom u Zagrebu.

Na okruglom stolu predstavljena je aktualna pravna regulativa, mjere zapošljavanja osoba s invaliditetom te pozitivna iskustva u praksi. Također su predstavljene mogućnosti, ali i problemi na tržištu rada s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

Na okruglom stolu predstavljeni su aktivnosti i rezultati programa HSUCDP-a "Informatičke radionice za povećanje konkurentnosti osoba s cerebralnom i dječjom paralizom na tržištu rada", financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih. O svojim pozitivnim iskustvima s informatičkih radionica govorili su predstavnici udruga iz Našica, Koprivnice i Petrinje.

Na obilježavanju Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom sudjelovala je Andrea Lončarek, voditeljica stručne službe udruge "Mali princ".

Facebook podijeli