Mali princ


U ponedjeljak, 3.12.2018. u maloj Sali Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom, u organizaciji Udruge „Mali princ“ te Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad, a u suradnji sa Srednjom školom Ivan Švear i tvrtkom Ivakop d.o.o. Ovaj poseban i važan datum obilježen je prigodnim edukativnim aktivnostima, a događaj je održan u sklopu projekta „I ja imam svoje ja – pravo djece na integraciju i aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici – faza III“, iz područja promicanja i zaštite prava djece, koji se provodi već treću godinu za redom, uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Opći cilj projekta je promicanje prava djece kroz edukaciju, integraciju i sudjelovanje u lokalnoj zajednici.  Projekt obuhvaća prava i participaciju djece, kroz osnaživanje, edukaciju, uključivanje učenika iz lokalne zajednice i djece s teškoćama na integrirano sudjelovanje u izražavanju mišljenja, osjećaja kroz kreativan, ekološki održiv način.

Iako se Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava samo jedan dan u godini, Udruga „Mali princ“ brine o zaštiti njihovih prava svakodnevno, i tako već više od 11 godina.

Svojim radom i projektima, Udruga u lokalnoj zajednici omogućava besplatne terapije, socijalizacijske aktivnosti, edukacije i radionice, te uvodi inovativne tehnologije kako bi omogućili svima uključenost i kvalitetno odrastanje.

U sklopu ove edukacije, predstavljen je rad Udruge „Mali princ“ koja se sustavno već više od 11 godina bori za prava djece i osoba s invaliditetom te je prikazan video-priča o korištenju najnovije tehnologije u terapeutskim aktivnostima. Predavanje je održao i Centar za socijalnu skrb te stručna suradnica Udruge, logopedica Zora Belanić, koja ima dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i adolescentima s razvojnim teškoćama te koja je na kraju svog predavanja poslala svim nama dirljivu pouku: „Uzdignimo se na razinu djeteta“. Cjelokupni program zaokružio je glazbeni nastup djece iz Udruge „Mali princ“, koji su na početku i na kraju programa pozdravili sve goste sa pjesmama koje su nastale kroz aktivnosti i Igraonice u našoj Udruzi.

Ujedno smo obilježili i Međunarodni dan volontera te su podijeljene prigodne zahvalnice. Prema Zakonu o volonterstvu, „Volontiranje se prepoznaje i promiče kao aktivnost ili usluga koja dovodi do poboljšanja kvalitete života, osobnog razvoja te do razvoja humanijega i ravnopravnijega demokratskog društva. Volontiranjem se doprinosi društvenom razvoju, građanskom sudjelovanju i socijalnom uključivanju.“ Na temelju toga, smatramo da je i za našu lokalnu zajednicu i Grad Ivanić-Grad od velike važnosti poticanje volonterskog doprinosa.

I na kraju, želimo od srca zahvaliti i našim volonterima koji od prvog trenutka pa sve do danas brinu o našoj Udruzi, savjetuju, upravljaju, planiraju, odlučuju i vode našu Udrugu već više od jednog desetljeća kako bismo mogli ostvariti sve ove uspjehe za dobrobit svih naših članova, naši članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora Udruge.

Od srca zahvaljujemo svim posjetiteljima što su svojim dolaskom podržali važnost ostvarivanja prava djece i osoba s invaliditetom. Hvala i našim volonterima, suradnicima, sponzorima i predstavnicima Grada i općina i svima ostalima koji su bili dio naše priče.

Facebook podijeli