Mali princ


Početkom mjeseca svibnja, u sklopu projekta „Učenje s Malim princem“ financiranog od Ministarstva znanosti i obrazovanja, provedene su edukativne radionice pod nazivom „Razlike nisu važne“,  

za djecu prvih razreda u 4 osnovne škole: OŠ Milke Trnine u Križu, OŠ Braće Radića u Kloštar Ivaniću, OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu i OŠ Đure Deželića također u Ivanić-Gradu. Podsjećamo, navedene škole i Grad Ivanić-Grad su ujedno i partneri na ovom projektu.

Na radionicama je sudjelovalo oko 180 učenika, iz 9 prvih razreda, a djeca su na edukativan, ali i zabavan način učila o ljudskim vrijednostima, kvaliteti života, razlikama među ljudima i prihvaćanju istih, te ravnopravnosti. Naučili su da postoje razlike koje su oku vidljive, ali i one koje ne vidimo.

Uz prezentaciju koja je bila popraćena mnogim pitanjima, što od strane izvoditeljice radionice do brojnih zanimljivih pitanja učenika, nabrojili smo koje su to razlike među nama, kako možemo pristupiti i pomoći osobama s invaliditetom, kako pomoći prijatelju/prijateljici, i ono vrlo važno, a to je da nam nikakve razlike nisu prepreka za druženje i prijateljstvo.

Pogledali smo i crtani film pod nazivom „Dora i naočale“. Dora je djevojčica iz četveročlane obitelji u kojoj svi osim nje nose naočale. Zbog toga je Dora jako tužna i smatra da nije pravi član svoje obitelji. Kroz razgovor s roditeljima Dora shvaća da je pravi član svoje obitelji, i da ne moramo svi u obitelji biti isti i isto izgledati.

Nakon završetka crtanog filma i prezentacije napravljen je kratki kviz sa 9 pitanja koji je ishodio odličnim rezultatima. Djeci su postavljena pitanja poput: „Što ima slijepa osoba sa sobom?“, „Koje igre možeš igrati sa prijateljem u invalidskim kolicima?“ i slično, na koja su im ponuđeni odgovori od kojih su oni morali odabrati jedan točan.

Sljedeća aktivnost bila je izrada plakata i učenici su podijeljeni u manje skupine. Svatko od njih dobio je bojanku koja je imala djevojčicu ili dječaka sa nekom poteškoćom, odnosno invaliditetom, a njihov zadatak bio je obojati bojanku, izrezati je i zalijepiti na plakat, te napisati kako bi se oni igrali i družili s tom osobom ili joj pomogli.

Nakon što su završili sa plakatima imali su mali odmor, a poslije odmora slijedile su zadnje dvije aktivnosti. Odigrali su igru gdje su naučili da iako ne vole svi istu boju ili životinju i iako ne izgledaju svi isto, svi se mogu družiti zajedno i biti prijatelji, te pomoći jedni drugima.

Zadnja aktivnost radionice i ona koja je donijela najviše uzbuđenja i sreće, bilo je ukrašavanje kruna. Krune su mogli ukrasiti po svojoj želji, mogli su po njima pisati, crtati i lijepiti ukrase koje su dobili. Ono što ih je najviše od svega razveselilo bilo je to što su krune mogli ponijeti sa sobom kući. „Prinčevi“ i „princeze“ su bili vrlo zadovoljni i sretni, a radionice uspješno provedene.

Kako je to sve izgledalo možete vidjeti na priloženim slikama.

Facebook podijeli