Mali princ


Slika Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida (HSUTI) u sklopu trogodišnjeg programa «Zajedno u zajednici - poticanje neovisnog življenja, socijalnog uključivanja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena osoba s invaliditetom», a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi organizirao je I. Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom. Simpozij se održao u zagrebačkom Hotelu «I», od 20. do 22. listopada 2011.

Na simpoziju su sudjelovali predstavnici udruga osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske. Ispred udruge «Mali princ» na simpoziju sudjelovala je voditeljica stručne službe, Andrea Lončarek.

{mosimage} Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida organizirao je I. Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom s ciljem da se voditeljima lokalnih udruga osoba s invaliditetom predstave primjeri pozitivne prakse u razvoju izvaninstitucionalnih usluga u zajednicama u kojima potencijalni korisnici i članovi udruga žive, kako bi ih i oni mogli dalje razvijati i time doprinijeti procesu sprečavanja institucionalizacije, kao i deinstitucionalizaciji.

Teme I. Simpozija za voditelje udruga osoba s invaliditetom obuhvaćale su problematiku osoba s invaliditetom te teme koje se odnose na vještine vođenja udruge, s naglaskom na aktualne mogućnosti financiranja udruga, posebice iz fondova Europske unije.

Sudionici su imali prilike sudjelovati na sljedećim predavanjima i prezentacijama:

«Sprječavanje institucionalizacije i neovisno življenje OSI» - Marica Mirić, dip.ing.

«Upravljanje i vođenje udruge» - udruga IKS – Petrinja

«Pristupačnost zgrada – primjeri najbolje prakse u RH i EU» - prof. Ljubomir Miščević, mag.ing.arch

Prezentacija noviteta ortopedskih pomagala za OSI – Orto Rea d.o.o.

«Komunikacijske vještine u vođenju udruga» - Ana Ivančan, prof.def. i Alma Rovis, soc.ped.

«Volonterstvo i prekogranična suradnja Omladinskog komunikativnog centra iz BIH» - Jugoslav Jevđić

Pozitivni primjeri iz prakse članica HSUTI-ja (6 udruga)

«Nekonvencionalni pristupi u liječenju» - dr. Janko Gregorin, P.M.

«Što treba znati o financiranju projekata iz EU?» - Branka Peurača

«Kako se pripremiti za vanjsku financijsku kontrolu poslovanja udruge?» - Konto Obad d.o.o.

Vrijednost simpozija, osim tema kojima su sudionici imali prilike proširiti svoje znanje, svakako je druženje i razmjena iskustva voditelja udruga koji u svojim lokalnim zajednicama provode različite projekte i programe namijenjene osobama s invaliditetom.

Facebook podijeli