Mali princ


U sklopu trogodišnjeg programa „Zajedno u zajednici“- poticanje neovisnog življenja, socijalnog uključivanja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena osoba s invaliditetom, Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida (HSUTI) organizira Ljetni kamp osoba s invaliditetom koji se planira provoditi od 06. srpnja do 02. kolovoza u Omladinskom hostelu Zadar.

HSUTI je u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Zadar, Gradom Zadar i Turističkom zajednicom Zadar u lipnju 2013. godine započeo s provedbom programa „Zajedno u zajednici“, koji podržava nastojanja Ministarstva socijalne politike i mladih Republike Hrvatske u ubrzanju procesa razvoja prioritetnih izvaninstitucionalnih inovativnih usluga socijalne skrbi te pružanja usluga i aktivnosti koje doprinose prevenciji institucionalizacije odraslih mladih osoba s tjelesnim invaliditetom i većoj kvaliteti života osoba s invaliditetom.

Ljetni kamp pruža mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, razvijanja samopouzdanja i neovisnosti te socijalnih kontakata osobama s invaliditetom dok njihovim članovima obitelji omogućuje korištenje prava na  godišnji odmor.

Ljetni kamp traje šest dana i uključuje razne terapijske, rekreativne, likovne i kulturne aktivnosti. Tijekom svog boravka u Ljetnom kampu korisnici će imati i uslugu fizioterapije i kinezioterapije, ali ne rehabilitacijskog već rekreativnog tipa. Programom je predviđena cjelodnevna pratnja korisnika. Ljetni kamp predviđen je za mlade osobe s tjelesnim invaliditetom.

Kako je udruga „Mali princ“ članica HSUTI-ja priliku za sudjelovanjem u Ljetnom kampu dobila su i dva naša člana.

U petak, 11. travnja u prostorijama Udruge djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji „Srce“ u Sv. Ivanu Zelini održana je edukativna radionica za potencijalne korisnike Ljetnog kampa, roditelje i ostale članove obitelji osoba s invaliditetom o poticanju samostalnog i neovisnog življenja OSI. Radionicu je vodila predsjednica HSUTI-ja, gđa. Jozefina Kranjčec. Svrha radionice je informirati sudionike i potencijalne korisnike Ljetnog kampa iz udruga članica HSUTI-ja o pravima koje roditeljima/skrbnicima osoba s invaliditetom jamči Zakon o socijalnoj skrbi, o načinima poticanja neovisnog življenja osoba s invaliditetom te ih upoznati s planiranim aktivnostima, smještajem i ostalim informacijama vezanima uz ovu inovaciju koja je dio programa "Zajedno u zajednici" financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

Radionici su, ispred udruge „Mali princ“, prisustvovale Andrea Belić s majkom te voditeljica Stručne službe Andrea Lončarek.

Facebook podijeli