Mali princ


Na današnji dan, 05. svibnja 2020. godine, obilježavamo 20. obljetnicu Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom. Prema priopćenju Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize (HSUCDP), u Hrvatskoj od ukupno 511.281 osoba s invaliditetom (12,4 posto ukupnog stanovništva) je 20.939 osoba s cerebralnom paralizom koje čine 4,1 posto svih osoba s invaliditetom.

Cerebralna paraliza je grupa poremećaja pokreta i položaja uzrokovana oštećenjem mozga u ranim stadijima razvoja. Kontrola pokreta često postaje loša, iako je oštećenje mozga neprogresivno. Oštećenje može nastati prije, za vrijeme ili nakon porođaja. Simptomi ovise o intenzitetu i mjestu oštećenja u mozgu pa mogu biti prisutne i poteškoće u razvoju, poteškoće u učenju, poteškoće u govoru, problemi sluha i vida. Cerebralna paraliza je jedan od najčešćih kongenitalnih problema (Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, 2020).

 

U znak podrške, zaposlenici i članovi Udruge „Mali princ“ danas su odjenuli zelene majice. Tako smo željeli podsjetiti još jednom na probleme s kojima se svakodnevno susreću osobe s cerebralnom paralizom, kao i njihove obitelji, ali i na položaj svih osoba s invaliditetom u društvu. Kako navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati, a zadatak je cijeloga društva da osigura uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života ove posebice vulnerabilne populacije (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2020).

Facebook podijeli