Mali princ


SlikaMeđunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak odnosno Međunarodni dan volontera te se diljem svijeta organizira niz manifestacija u koje se uključuju organizacije i volonteri s ciljem javne proslave zajedničkih doprinosa za unapređenje kvalitete života u zajednicama na svim kontinentima.

Volontiranjem se, prema Zakonu o volonterstvu, smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

Volonteri su najznačajnija snaga društva, pokretačka snaga humanosti i nositelji vrednota ljudskog potencijala. Rade u svojim zajednicama gdje pružaju pomoć ugroženima na način da im pomognu da se osposobe i opet neovisno brinu o sebi. Međunarodni dan volontera pruža jedinstvenu priliku da volonterske organizacije i pojedinci - volonteri približe široj javnosti svoj rad i doprinos društvu na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Europska komisija proglasila je 2011. godinu Europskom godinom volontiranja. Proglašenje 2011. godine godinom volontiranja pomoći će državama, regionalnim i lokalnim zajednicama i građanskom društvu u ostvarenju sljedećih ciljeva:

  • izgradnji pozitivnog i poticajnog volonterskog okružja u EU
  • jačanju volonterskih organizacija i poboljšanju kvalitete rada
  • vrednovanju i prepoznavanju volonterskih aktivnosti
  • jačanju svijesti o vrijednosti i važnosti volonterskog rada

Činjenica da se volontiranje sve više širi i osvaja ljude u društvu okrenutom kapitalu i profitu govori koliko ljudi unatoč svemu ipak uspijevaju zadržati najvažnije vrijednosti koje je u današnje vrijeme potrebno stalno iznova dokazivati, graditi i potvrđivati. {mosimage}

Želite steći nove vještine i iskustva, pomoći drugima, a istovremeno boraviti u kreativnom i dinamičnom okruženju javite se Udruzi Mali princ te doprinesite ostvarivanju postojećih mogućnosti naše Udruge kao i kreiranju novih!

Facebook podijeli