Mali princ


SlikaNakon što su Ujedinjeni narodi 03. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji od 05. ožujka 1993. godine, pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje tog dana s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvo.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj oko 51.000 ili 11% stanovništva živi s nekim oblikom invaliditeta. U Republici Hrvatskoj je na snazi Konvencija o pravima osoba s invaliditetom koja njihove potrebe vidi kao pitanje njihovih temeljnih ljudskih prava. Konvencija, između ostalog, poziva i na promjenu stavova društva prema osobama s invaliditetom. Same osobe s invaliditetom traže poštivanje osnovnih ljudskih prava te posebno ističu poštivanje prava na pristup ustanovama bez arhitektonskih barijera, pravo na školovanje u redovnom sustavu obrazovanja te pravo na zapošljavanje.

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 03. prosinca, želimo ukazati da su djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom dio naše zajednice i društva. Uklonimo arhitektonske i psihološke barijere koje postoje među ljudima i omogućimo osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju ravnopravno i dostojanstveno življenje!

Udruga "Mali princ" prigodno će obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom na igraonici za djecu s teškoćama u razvoju, mlade smanjenih intelektualnih sposobnosti te za djecu i mlade bez invaliditeta, u srijedu 08.12.2010. u prostorijama Društvenog doma Šarampov Donji, od 17:30 sati.

Facebook podijeli