Mali princ


Slika Hrvatski Savez udruga tjelesnih invalida (HSUTI) na čelu s predsjednicom mr.med.sc. Mirjanom Dobranović održao je od 22. do 24. listopada 11. Školu za voditelje udruga invalida "Znanjem do bolje kvalitete života osoba s invaliditetom" na kojoj je sudjelovali brojni predstavnici udruga osoba s tjelesnim oštećenjima iz cijele Hrvatske. Na HSUTI-jevoj Školi za voditelje bile su i dvije predstavnice iz naše Udruge, Ivana Čvoriščec, voditeljica aktivnosti igraonice i Ana Kratofil, voditeljica radne terapije u kući korisnika.

Prvi dan, odnosno večer bila je zamišljena kao večera dobrodošlice uz nastup pijanistice Ljerke Bjelinski, prof. U pozdravnom govoru sljedeći dan, među mnogim uvaženim gostima, Dorica Nikolić, prof., Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, naglasila je potrebu za otvorenom koordinacijom među udrugama i jedinstvenog tijela vještačenja. Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge, rekao je da u Hrvatskoj postoji 390 000 udruga registriranih u Hrvatskoj, te da postoje novi programi financirani od Europskog fonda.

Nakon svečanog otvorenja Škole slijedio je plenarni dio čiji je cilj bio prikazivanje problematike i djelovanja s lokalne razine, odnosno da udruge prikažu svoja djelovanja, iskustva, novitete, uz potrebu što bolje komunikacije i međusobnog povezivanja, za razliku od prijašnjih godina čiji je koncept bio djelovanje s državne razine na lokalnu.

{mosimage}Mr.med.sc. Mirjana Dobranović govorila je o udjelu osoba s invaliditetom koji iznosi 503 721 osobu (najnoviji podaci Hrvatskog Registra osoba s invaliditetom u 2009. g.), o postojanju 280 pravnih propisa koji reguliraju život osoba s invaliditetom u području zdravstva, socijalne skrbi, graditeljstva, gospodarstva, prometa, sporta i dr., te o problemima pristupačnosti u prometu, obrazovanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Na temu pristupačnosti bilo je govora o HSUTI-jevom programu iz 2000. godine: Arhitektonsko savjetovalište HSTUI-ja na temu prometa (problemi parkiranja i lažne iskaznice za parkiranje). Mr.med,sc. Mirjana Dobranović najavila je skore promjene u izgledu kartice kojom se označavaju vozila u kojima se voze osobe s invaliditetom, a što od Repubike Hrvatske traži Europska Unija. Što se tiče obrazovanja, prvo dizalo izgrađeno je 1999. godine u osnovnoj školi u Velikoj Gorici za učenicu Antoniju Vuk. Danas 43 škole imaju dizalo. Izrađeno je prvih 19 soba za studente s invaliditetom 2000. g. u studentskom domu Cvjetno naselje; 2002, g. osmišljena je knjižica Bontončić ili Kako svima biti prijatelj (tiskana u 79 000 primjeraka, te je prevedena na 8 stranih jezika). Na temu zapošljavanja provedena je Nacionalna kampanja za zapošljavanje osoba s invaliditetom pod sloganom "Nama je kriza stalno" popraćena reklamnom kampanjom i plakatima. Primarni cilj kampanje je senzibiliziranje javnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom, osobito poslodavaca, dok je sekundarni cilj slanje poruke samim osobama s invaliditetom da u borbi za posao nisu sami i nisu zaboravljeni.

Uslijedile su prezentacije rada pojedinih udruga. Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom predstavio je Petar Gatarić, Udruga invalida Križevci; a pozitivne primjere iz prakse lokalnih udruga "Škola i učenici s tjelesnim invaliditetom" predstavio je Tomislav Novosel, prof., Udruga tjelesnih invalida Bjelovar. Iznio je projekte svoje udruge u suradnji sa županijom, a vezane uz edukaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (Klub 18), te problematiku asistenta u nastavi čije rješenje vide tako da jedinice lokalne samouprave osiguraju financijska sredstva, a da Udruga na sebe preuzme svu drugu problematiku (stupanje u kontakt sa školom, pisanje projekta, tehničku organizaciju, edukacija pomoćnika (provedba Obiteljskog centra Bjelovar) i drugo. Do sada nemaju ni jednog pomoćnika u nastavi.

Sljedeći primjer iz prakse nazvan je: + 65 Društva tjelesnih invalida Rijeka, čija je predstavnica Irena Ujčić Rob govorila o svrsi programa koji je usmjeren osnaživanju osoba s tjelesnim oštećenjem starijih od 65 godina i njihovih obitelji radi uključivanja u život lokalne zajednice, dok su ciljevi navedenog projekta prevencija isključenosti starijih osoba s tjelesnim oštećenjem i cjelokupno poboljšanje kvalitete njihovog života u skladu s njihovim preostalim sposobnostima.

Kratak film o izboru najljepše djevojke s invaliditetom 2009., uradak Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Slavonski Brod predstavila je Gordana Mišković. U filmu se predstavljaju natjecateljice koje govore o svom životu, problemima, željama i nadama, te što izbor najljepše djevojke s invaliditetom znači za njih.

Između tema bilo je govora o promjeni Pravilnika o ortopedskim pomagalima (6.02.2009. NN br. 17), koji govori o tome da nema više vraćanja starih invalidskih kolica, te da se pripremaju izmjene i dopune vezane za status roditelja-njegovatelja koje bi trebale biti donešene do kraja prosinca a ove godine.

Udrugu osoba s invaliditetom ½Bolje sutra½ Koprivnica predstavila j Marija Mraz koja je prezentirala taksi prijevoz za osobe s invaliditetom u Koprivnici. To je projekt Grada Koprivnice u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom ½Bolje sutra½. Kombi je kupljen privatnim sredstvima, te registriran kao obrt za prijevoz putnika. Prilagodbu vozila financirao je Grad Koprivnica. Vozilo je namijenjeno kao taksi prijevoz osobama čija je invalidnost od 80-100%. Istovremeno se mogu prevoziti 4 osobe u kolicima i 2 na sjedećim mjestima. Cijena prijevoza je 6 kn/km, od čega 4 kn/km plaća Grad Koprivnica, a 2 kn/km plaća korisnik. Osobe ispod 80 % invaliditeta plaćaju 6 kn/km. Mogu ga koristiti i osobe na području cijele županije koje plaćaju 6 kn/km.

Udrugu za poticanje razvoja osoba s posebnim potrebama ½Srce½ iz Sv. Ivana Zeline i projekte "Mi smo dio vas" predstavila je Ðurđa Penava. Projekti Udruge uključuju: kreativne radionice, radionicu domaćinstva, pomoć učenicima s invaliditetom u svladavanju školskog gradiva, provođenje fizikalne terapije, terapijsko jahanje, te glazbeno – plesnu grupu. Planiraju izgraditi vlastiti centar u prostoru od 1300 m2 kojeg im je donirao grad Zagreb u skopu kojeg planiraju dnevni i poludnevni boravak za članove Udruge. Od novosti je i donacija kombi vozila od Zagrebačkog Holdinga.

Drušvo osoba s invaliditetom ½Baranjsko srce ½ Beli Manastir, predstavio je Zvonko Andročec. Projekti Udruge su: Baranja bez barijera, Srce-za Baranjsko srce ( za kombi vozilo), Nauči me voljeti (javna predavanja u osnovnim i srednjim školama putem Bontona i Bontončića i sličnih materijala).

{mosimage}Udrugu osoba s invaliditetom Kutina predstavila je Jozefina Kranjčec. Udruga aktivno radi na zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ciljevi projekata su: pripremanje i osposobljavanje odabranih članova Udruge za konkurentnost na tržištu rada (cjeloživotno učenje, novi trendovi u poslovanju), te podizanje kvalitete života pojedinca, njegove obitelji i lokalne zajednice.

Škola za voditelje imala je organizirane i radionice na teme: odgovornost, goniči kao uzroci stresa, te utjecaj javnih medija na svakodnevni život.

Na izložene prezentacije i radionice održana je rasprava, te izneseni zaključci ovogodišnje Škole,a to je da se udruge moraju udružiti, djelovati zajedno i uvijek imati na umu: „O NAMA UVIJEK S NAMA!“

{mosimage}Naše predstavnice, Ivana Čvoriščec i Ana Kratofil izuzetno su zadovoljne HSUTI-jevom organizacijom ovogodišnje Škole za voditelje, te mogućnošću da razmjene iskustva u radu s brojnim lokalnim udrugama iz Republike Hrvatske.

Facebook podijeli