Mali princ


Volonterke udruge „Mali princ“, Tihana Mihalj i Maja Romanić, u subotu 11.11.2017. godine bile su na studijskom putovanju u Đurđevac u organizaciji Turističke zajednice Ivanić-Grad. Pročitajte kako im je bilo.

 

Polazak u Đurđevac bio je u 8 sati te smo oko 10 sati sretno stigli u Đurđevac. Ispred Muzeja grada Đurđevca imali smo priliku vidjeti dio uprizorenja "Legende o Picokima" koji je popraćen zanimljivim kostimima, prizorima bitke i ispaljivanjem (lažnog) pijetla. Legenda govori o dugoj opsadi turske vojske Ulama-bega i njegovoj nakani da Đurđevčane, koji su bili zatočeni u Starom gradu, glađu prisili na predaju. Legenda govori da su ga đurđevački branitelji nadmudrili jer su po savjetu jedne starice ispalili topom u turski tabor posljednji ostatak hrane, jednog pjetlića - picoka.  Ulama-beg je nasjeo na prijevaru, misleći kako Đurđevčani žive u izobilju te je napustio Đurđevac.

Nakon živopisne „Legende o Picokima“, odlazimo u obilazak Muzeja grada Đurđevca gdje smo imali prilike vidjeti Interpretacijski centar koji pokazuje prizore bitke i „Legende o Picokima“ te izložbu slika Ivana Lackovića Croate.

 

Zatim je uslijedio posjet Hrvatskoj Sahari koja se nalazi blizu Starog grada te smo tamo upoznali Tomicu, Dinu i Đurđicu. Tomica, Dina i Đurđica su deve koje žive u Hrvatskoj Sahari, a imali smo ih priliku pomaziti, slikati se s njima i naučiti nešto o njihovom životu u Đurđevcu.


Nakon okrijepe ručkom i kavom, krenuli smo u posjet Đurđevačkim peskima koji su ostaci jedine pustinje u Hrvatskoj, bogati mnogim endemskim vrstama biljaka te vidljivim oblicima pješčanih dina. Nakon šetnje i fotkanja, za kraj smo posjetili i selo Sveta Ana, u kojem živi 100 stanovnika, kako bismo vidjeli demonstraciju rada vodenice kojom se dobiva kukuruzno brašno za izradu prave domaće zlevanke. Zlevanka se radi od domaćeg recepta s glavnim sastojkom, kukuruznim brašnom s vodenice. Imali smo priliku i degustirati zlevanku po originalnoj starinskoj recepturi. Nakon šetnje, jela i pića uputili smo se prema Ivaniću.

 

Studijsko putovanje u Đurđevac bilo je vrlo zanimljivo i poučno. Naučili smo mnogo o malom gradiću, poput Ivanića, koji ima dugu i burnu povijest te upoznali jedan dio Hrvatske koji do sada nismo imali prilike vidjeti.

Zahvaljujemo se organizatoru Turističkoj zajednici Ivanić-Grad te udruzi „Mali princ“ koji su nam omogućili jednu lijepo provedenu subotu u dobrom društvu.

Maja i Tihana

Facebook podijeli