Mali princ


U drugoj godini Trogodišnjeg programa "Rastimo s Malim princem" nastavljamo s aktivnošću „Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku“. Aktivnost je dio Programa financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tjedan iza nas je protekao u kulinarskom ozračju, upoznavanju nove volonterke koja se uključila u naše aktivnosti, a za kraj tjedna posjetili smo Aninu obitelj.

Prije nego što smo se bacilli na kuhanje, naučili smo što je piramida prehrane i od čega se sastoji. Kako bi ponovili naučeno, nacrtali smo piramidu i iz kataloga s prehranom smo izrezivali prehrambene proizvode i lijepili ih u piramidu. Članovi su pokazali kako mogu brzo uočiti određene prehrambene namirnice u katalogu te samostalno odrediti u koju kategoriju na piramidi te namirnice pripadaju. Razgovarali smo i o važnosti pojedninih namirnica za naše zdravlje. Istaknuli smo koje su zdrave, a koje nezdrave namirnice. Članovi su govorili o tome koje namirnice vole konzumirati pa smo zajednički zaključili koje bi od tih namirnice trebalo zamjeniti sa zdravijim namirnicama. Tema je bila zanimljiva i svi smo aktivno sudjelovali u stvaranju piramide te u raspravi o zdravoj i nezdravoj hrani.

   

Drugi dan smo zasukali rukave i primili se kuhače! Nezaboravno iskustvo! Svaki član je donio neki od potrebnih sastojaka te smo odlučili skuhati ručak za sve. Na meniju je bila juha od tikvica, sataraš, umak od sira i vrhnja i njoke. Na početku su članovi ogulili i narezali sve potrebno povrće i pripremili smo potrebno posuđe. Članovi su pokazali kako mogu samostalno, bez ičije pomoći, skuhati jela koja vole. Vrhunac pripreme ručka su bile njoke! Zamjesivši krumpirovo tijesto, svi smo, zajedničkim snagama, izrađivali njoke. Poslije kuhanja, koje je proteklo u suradničkom i veselom ozračju, prionuli smo kušanju svega skuhanog. Sve je bilo fino i ukusno, a članovi su se izjasnili da će i kod kuće pokušati sami napraviti isto. 

   

   

U srijedu su se izmjenjivale razne aktivnosti. Neki su slagali puzzle, neki crtali, a većina je igrala igru pogađanja zadanog jela. Netko bi osmislio naziv jela, ispisao prazne crtice za slova, a ostali su sjedili u krug i pokušali pogoditi točno slovo, a zatim i naziv jela. Bilo je starih, zaboravljenih jela, ali i onih koje svi znaju i vole. Pred kraj druženja u dvorištu smo se loptali i pjevušili pjesme.Članovi su pokazali svoju svestranost i želju za sudjelovanjem u svim aktivnostima.

Na kraju tjedna odazvali smo se pozivu naše članice Ane i posjetili nju i njezinu obitelj. Anina mama Biserka nas je srdačno dočekala uz domaći topli kruh od bučinog brašna sa bučinim sjemenkama. Uz to smo jeli i domaće kobasice, šunku i sir. Prošetali smo se Aninim dvorištem te pomogli  sakupljati jabuke koje su jako fino mirisale. Vidjeli smo i koje biljke i povrće raste u Aninom cvjetnjaku i vrtu. Upoznali smo još Aninu baku, djeda i tatu, a baka nas je za kraj počastila palačinkama s domaćim sirom i zapečene s domaćim vrhnjem. Ana je bila sretna što smo je posjetili te je  pomagala mami i baki u pripremi svega nabrojanog.

   

U ovom tjednu smo pokazali kako kuhanje nije bauk i kako odabrati zdrave namirnice

kako bismo bili zdravi i pravilno se hranili!

Facebook podijeli