Mali princ


U srijedu 09.05.2018., održana je kreativna radionica „Da mi je zlatna ribica“, u sklopu projekta „I ja imam svoje ja – II. faza“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politku. U prostoru Udruge okupio nas se velik broj, čak 43 sudionika: članovi Udruge, zaposlenici i predsjednik Udruge, volonteri, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad kao partner projekta, socijalna pedagoginja, profesorica i učenici Srednje škole Ivan Švear kao suradnici te direktorica i zaposlenik tvrtke Ivakop, također kao suradnici.

U uvodnom djelu okupljenima se obratio i pozdravio ih predsjednik Udruge Dubravko Pavković, a nakon njega okupljene je pozdravila Srđana Šimac, voditeljica programa i projekata Udruge te ih pobliže upoznala sa projektom i radionicom. Uslijedilo je predavanje o recikliranju s naglaskom na recikliranje kartonske ambalaže, koje je održao gospodin Goran Horvat iz tvrtke Ivakop. On nas je upoznao s time što je to recikliranje, zašto je ono važno, što se događa s otpadom koji se ne reciklira i zašto je važno razvrstavati otpad. Saznali smo da se odvojenim skupljanjem i recikliranjem štedi energija i prirodni resursi, te smanjuje onečišćenje zraka. Da papir i karton čine više od 20% kućnog otpada. Također smo čuli i da je odlaganje otpada na razna odlagališta najgora opcija, a najbolja recikliranje, odnosno prerada i ponovno korištenje.

   

Nakon predavanja svi zajedno krenuli smo s recikliranjem starog kartona. Prikupili smo razne, već korištene, kartonske kutije i od njih odlučili izraditi okvire za slike. Pripremili smo boje, kistove, ljepila, škare te puno lijepih šarenih ukrasa i pustili mašti na volju. Djeca, ali i odrasli su bili oduševljeni i puni ideja. Rezultat je bio puno novih okvira, raznih boja, oblika i veličina. Učenici Srednje škole Ivan Švear pomagali su članovima Udruge u izradi. Članovi su jako dobro prihvatili njihovu pomoć i odlično s njima surađivali. Ovo je bila odlična prilika da djeca izraze svoje mišljenje, potrebe i želje i ostvare međusobnu integraciju, osjećaj prihvaćanja, toleranciju i pripadnost vršnjačkim skupinama, te sklope neka nova prijateljstva. U izradu i pomoć uključili su se svi okupljeni. S nama je na radionici bio i socijalizacijski pas Grizli koji je svima bio interesantan, a posebno najmlađima. Atmosfera je bila odlična, puna pozitive, a vrijeme nam je proletjelo.

   

Na kraju je svatko dobio priliku ocijeniti radionicu i izraziti svoje mišljenje o njoj. I djeca i odrasli su bili vrlo zadovoljni, te smatraju da su ovakve radionice važne i pomažu kvalitetnoj integraciji i aktivnom sudjelovanju djece s teškoćama u razvoju u društvenoj zajednici. Prisutnima se najviše svidio kreativni dio radionice, odnosno bojanje i izrada okvira od kartona. Bilo je puno lijepih pohvala; od pohvale ljudi i organizacije do ideje, te mišljenja da ovakve radionice treba češće organizirati. Također smo dobili i prijedlog da za sljedeći put pripremimo još dodatnog materijala za izradu.

 

Sljedeće srijede nastavljamo s kreativnom radionicom i recikliranjem. Pozivamo sve članove, roditelje, volontere i sve zainteresirane da nam se pridruže u ugodnom društvu i vrlo veselom ozračju!

Facebook podijeli