Mali princ


U utorak, 28.11.2017., u prostoru Udruge održali smo uvodni sat informatičke radionice. Informatička radionica aktivnost je u sklopu trogodišnjeg programa „Rastimo s Malim princem“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Voditeljica aktivnosti je Željana Tupek, diplomirana učiteljica razredne nastave s pojačanim predmetom informatika. Na informatičkoj radionici sudjelovalo je 7 članova.

Informatičke radionice provode se s ciljem stjecanja vještina korisnih za uključivanje u tržište rada i povećanje konkurentnosti i samostalnosti primjenom asistivne tehnologije za potpomognutu komunikaciju.

Na početku radionice voditeljica se upoznala s članovima te razgovarala o njihovim zanimanjima i interesima, pohađaju li srednju ili osnovnu školu, jesu li kod kuće ili se nečim bave. Nakon toga su ispričali što bi voljeli raditi i koje bi bilo njihovo željeno zanimanje. Ukratko su opisali to zanimanje.

Slijedila je provjera znanja na računalu. Članovi se dobro snalaze s računalima u onim stvarima koje najviše vole, poput pretraživanja Interneta, gledanja fotografija ili video isječaka, čitanja novina. Zadatak je bio pokrenuti Internet preglednik i potražiti nešto o svom željenom zanimanju, neku fotografiju, opis ili čak tvrtku za koju bi željeli raditi.

Zatim je zadatak bio otvoriti program Word i pokazati kako se tko snalazi pišući i uređujući tekst. Članovi su napisali nekoliko rečenica, povećali font, promijenili boju fonta, ponovili osnovne naredbe s tipkovnicom poput brisanja teksta, prelaska u novi red, razmaknice, strelica navigacije i provjere pravopisa i gramatike.

Na kraju su se članovi međusobno družili, razgovarali o tome što najviše rade na računalu, pokazali što vole pretraživati i sl.

Uz upotrebu prijenosnih računala, članovi su za rad koristili asistivnu tehnologiju. Sljedeću informatičku radionicu zakazali smo za prosinac.

Facebook podijeli