Mali princ


U četvrtak, 11. siječnja održana je treća informatička radionica u sklopu programa „Rastimo s Malim princem“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je sudjelovalo troje članova.

Informatičke radionice provode se s ciljem stjecanja vještina korisnih za uključivanje u tržište rada i povećanje konkurentnosti i samostalnosti primjenom asistivne tehnologije za potpomognutu komunikaciju.

Prva tema radionice bila je kako pretraživati Google i što je Google uopće. Pretraživanje Google-a treba započeti što jednostavnijim upitima, u tom slučaju ne treba paziti na pravopis i gramatiku, ali treba provjeriti stranicu koja nudi odgovore i ako nismo sigurni ipak provjeriti negdje drugdje. Neke od zanimljivih mogućnosti korištenja Google-a su preračunavanje mjernih jedinica, prikaz koliko je sati, pretvorbe valuta, pregled vremenske prognoze za određeno mjesto, rezultati utakmica ili bilo što izračunati. Članovima je ipak bilo najzanimljivije kako pronaći broj omiljene pizzerije ili sliku najdražeg pjevača.

Na Google-u je zatim trebalo pronaći stranicu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i naučiti se snalaziti na njoj. Pretraživati poslove po kategorijama, županijama ili nekim širim mogućnostima.

Za korištenje Interneta i pretraživanje vrlo je važna sigurnost. Članovi često koriste društvene mreže poput Facebooka, koji je često podložan raznim opasnostima poput Phisinga (marketinga lažnih proizvoda), Clickjackinga (lažnih poveznica), socijalnog inženjeringa i sl. Važno je znati da treba biti oprezan ako se dobije poruka od nepoznate osobe, ako se prikazuju poruke i reklame s besplatnim ponudama, sumnjive poruke prijatelja s poveznicom na neke „cool“ stranice ili fotografije. Također, važno je da se nigdje na društvenim mrežama ili ne pouzdanim stranicama ne piše svoje ime, prezime, adresu, broj telefona ili brojeve kreditnih kartica i da nikome ne damo svoje korisničke podatke.

Članovi su izrazili zadovoljstvo provedenom radionicom te smatraju kako su naučili mnogo novih i korisnih informacija.

Željana Tupek
 

Facebook podijeli