Mali princ


Dragi volonteri  i volonterke, čestitamo Vam Vaš dan! Hvala Vam što nam nesebično poklanjate svoje vrijeme, znanje, vještine i što zajedničkim snagama pokrećemo promjene u zajednici u kojoj živimo! Želimo Vam puno uspjeha u Vašim volonterskim aktivnostima, da i dalje budete predani onome što s veseljem radite, da pomažete drugima i gledate na svijet otvorenog uma i širokog srca!

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština UN-a 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Prema Zakonu o volonterstvu (Članak 2. NN 22/13), „Volontiranje se prepoznaje i promiče kao aktivnost ili usluga od interesa za Republiku Hrvatsku koja dovodi do poboljšanja kvalitete života, izgradnje socijalnog kapitala, osobnog razvoja, do aktivnog uključivanja osoba u društvena zbivanja te do razvoja humanijega i ravnopravnijega demokratskog društva. Volontiranjem se doprinosi društvenom razvoju, građanskom sudjelovanju, socijalnoj koheziji i socijalnom uključivanju.“

Udruga „Mali princ“, kao dugogodišnji organizator volontiranja, u 2016. godini imala je 303 sata volonterskog rada, dok je tijekom tekuće godine bilo ukupno čak 509 sati, uz nastojanje da se taj broj i dalje povećava. U sklopu aktivnosti udruge „Mali princ“ tijekom tekuće godine volontiralo je ukupno 32 osobe, a njih 10 aktivno i kontinuirano. Volonteri nesebično i bez naknade za svoj rad doprinose razvoju lokalne zajednice i osjetljivim skupinama u društvu radeći na aktivnostima kvalitetnog provođenja slobodnog vremena s korisnicima, na socijalizacijskim aktivnostima, uključivanjem korisnika u društvenu zajednicu, na kulturno-zabavnim manifestacijama, u sklopu radionica i edukativnih aktivnosti, uređivanju okoliša, senzibiliziranju građana te stvaranju humanijeg, kvalitetnijeg i sretnijeg okruženja za sve stanovnike lokalne zajednice. Uključenost udruge „Mali princ“ u volontiranje potvrđuje i volonterski projekt „Volontiranje – karta za bogatiju budućnost lokalne zajednice“ iz 2013., zatim građanska inicijativa „Prinčevi i princeze, prijatelji okoliša“ iz 2013., projekt „Veliki snovi Maloga princa“ iz 2017. (zajedno sa INA-klubom volontera) te dugogodišnja suradnja sa Srednjom školom Ivan Švear na volonterskim aktivnostima.

Facebook podijeli