Mali princ


Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH uključila se u međunarodni Projekt istraživanja Holokausta, koji je za vrijeme II. svjetskog rata značio, osim za Židove, u Auschwitzu i ostalim logorima smrt  za mnogobrojne osobe s invaliditetom.

Za vrijeme Holokausta u koncentracijskim logorima diljem Europe ubijeno je oko 3.3. milijuna Židova te preko 3 milijuna pripadnika drugih nacionalnosti poput Roma, Ukrajinaca, Poljaka, Slavena, Rusa itd. Najstrašniji i najveći logor nacističke Njemačke bio je Auschwitz u kojemu je život izgubilo oko 3 milijuna osoba. Stradavanje osoba s invaliditetom počinje već 1933. godine kada se u nacističkoj Njemačkoj počinje provoditi zakon koji nalaže sterilizaciju osoba koje boluju od „nasljednih bolesti“. Njihova eliminacija nije se odvijala samo u koncentracijskim logorima, nego i u klinikama, gdje su se vršila pogubljena pod izlikom znanstvene studije. Uz donošenje Programa T4 1939. godine, do kraja II. svjetskog rata život je izgubilo preko 275.000,00 osoba s invaliditetom. Kako bi se hrvatskoj javnosti približila strašna stradavanja koja su zadesila osobe s invaliditetom za vrijeme Holokausta te se prisjećanjem podsjetilo na činjenicu kako se tako nešto ne smije ponoviti, SOIH organizira Izložbu NIKADA I NIGDJE VIŠE.  

Izložba će biti postavljena u znak sjećanja na sve stradale osobe s invaliditetom u logorima diljem Europe. Grad Zagreb će biti prva metropola u Europi, koja će imati priliku, nakon Napulja u Italiji, postaviti Izložbu u Francuskom paviljonu Studentskoga centra u Zagrebu.

Otvorenje izložbe je 15. prosinca 2014. godine u 18.00 sati. Postav Izložbe bit će dostupan široj javnosti od 16. do 19. prosinca 2014. godine od 10.00 do 16.00 sati.

Facebook podijeli