Mali princ


U Kući za ljude i umjetnost „Lauba“ u Zagrebu, u utorak 19.11.2013., Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva obilježila je 10 – godišnjicu osnutka i sustavne podrške razvoju civilnoga društva te Europsku godinu građana.

Ispred Udruge roditelja djece i osoba s invaliditetom "Mali princ" na svečanom programu sudjelovala je voditeljica stručne službe Andrea Lončarek.

Programu pod nazivom „Aktivni u zajednici“ nazočilo je tristotinjak predstavnika udruga, predstavnika institucija davatelja financijskih podrški, vladinih institucija, predstavnika stranih vlada i institucija, nagrađenih škola i nagrađenih institucija civilnog društva te predstavnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Nakon prigodnih govora o ulozi Nacionalne zaklade u razvoju organizacija civilnoga društva u proteklih deset godina predstavljeni su i rezultati istraživanja o vrednovanju učinaka podrški Nacionalne zaklade organizacijama civilnoga društva na društveni i gospodarski razvoj.

Na svečanosti su uručene i nagrade za volonterstvo „Otisak srca“ osnovnim i srednjim školama te nagrade za društvene inovacije „I=d²a“. Dodijeljeno je deset nagrada „Otisak srca“ za najinovativnije volonterske inicijative učenika u osnovnim školama i 5 nagrada za najinovativnije modele volontiranja mladih u srednjim školama. Za najinovativnije prijedloge kvalitetnih i provedivih društvenih inovacija „I=d²a“ dodijeljene su 4 nagrade.

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša – Matić, Nacionalna zaklada je od 2003. do 2013. godine kroz razne oblike financijskih podrški, programa izobrazbe, informiranja, razmjene iskustava organizacija civilnoga društva na nacionalnoj i međunarodnoj razini, istraživanja, izdanjima stručnih publikacija, suradnji i partnerstva uložila ogroman trud i predanost razvoju civilnoga društva.

Nacionalna zaklada je od osnutka u financijske podrške organizacijama civilnoga društva uložila gotovo 300 milijuna kuna kroz 3969 podrški kroz koje je zaposleno 4884 osoba te angažirano preko 100.000 volontera.

Slika

 

* preuzeto sa civilnodrustvo.hr

Facebook podijeli