Mali princ


Slika Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom "Mali princ" i ove godine prigodno će obilježiti 05. svibnja - Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom.

Udruga će u srijedu, 04.05.2011., u vrijeme igraonice prigodno obilježiti Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. S djecom s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom predviđa se čitanje priče "Cerebralac ide u školu" i izrada plakata, dok se roditelje previđa informirati podjelom letaka Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize koji sadrže razne informacije o cererbralnoj paralizi.

U četvrtak, 05.05.2011., stručni suradnici Udruge sudjelovati će na okruglom stolu "Promocija i edukacija o mogućnostima osoba s motoričkim teškoćama" u organizaciji Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom i Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize. Istog dana Udruga će sudjelovati u emisiji Obiteljskog Radija-Ivanić povodom 5 svibnja - Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom.

Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koji o njima skrbe, uza sva dugogodišnja nastojanja Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize i udruga članica (udruga "Mali princ" članica je Saveza), u široj javnosti, ali i među onima od kojih se to očekuje još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati. Želja Saveza i udruga članica je da se građani više senzibiliziraju s problemima s kojima se susreću osobe s cerebralnom paralizom kako bi se poboljšala njihova kvaliteta života.

Ciljevi Saveza i udruga članica su:

* informirati i povećati znanje i svjesnost građana i osoba s cerebralnom paralizom te njihovih obitelji što je cerebralna paraliza, a što nije

* naglasiti medicinske, psihološke, socijalne i ekonomske aspekte cerebralne paralize

* upoznati nadležna ministarstva, organe lokalne uprave i samouprave kao i medije o problemima osoba s cerebralnom paralizom

* promijeniti sliku o cerebralnoj paralizi i dopustiti osobama s cerebralnom paralizom da imaju svoje mjesto u društvu

* postići bolje razumijevanje i prihvaćanje osoba s cerebralnom paralizom od strane odgajatelja u vrtićima, nastavnika u školama, predavača i kolega na fakultetima i visokim učilištima, poslodavaca i drugih zaposlenika te cjelokupne javnosti

U borbi za svoja prava osobe s cerebralnom paralizom i njihove obitelji moraju zahtjevati bezuvjetnu primjenu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, Akcijskog plana Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom: poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Europi 2006.-2015. i Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2007.-2015.

Svim osobama s cerebralnom paralizom, njihovim roditeljima i starateljima, stručnim djelatnicima i volonterima te svima koji sudjeluju u skrbi i poboljšanju kvalitete života osoba s cerebralnom paralizom upućujemo čestitku povodom 5. svibnja - Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom!

Facebook podijeli