Mali princ


Slika Prošli nas je četvrtak sve šokirala vijest o ukidanju prava osoba s invaliditetom na besplatno korištenje autocesta. Ovom je Vladinom mjerom pogođeno 24.334 invalida, a država time planira uštedjeti 30 milijuna kuna. Osobama s invaliditetom i dalje ostaje oslobođenje od plaćanja naknade za javne ceste pri registraciji vozila, izjavila je Kosor.

Ministar Božidar Kalmeta pojasnio je kako ta mjera ostaje do "boljih gospodarskih vremena" a do tada će između ostalih i branitelji invalidi plaćati cestarinu. Također resorni ministar naglasio je kako se svi moramo zamisliti nad činjenicom da je pad prihoda od cestarina od 5,8 posto.

Neposredno nakon najave štednje na najranjivijoj populaciji društva uslijedile su žestoke kritike javnosti, posebice predstavnika Udruga i nadležnih tijela koja štite prava osoba s invaliditetom.

Nakon što je Vlada najavila ukidanje prava osobama s invaliditetom na besplatnu vožnju autocestama, oglasila se pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Ona je uputila preporuku Vladi u kojoj ističe da predložena izmjena Zakona o javnim cestama, kojom osobe s invaliditetom gube pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine, zadire u njihova postojeća prava i ima neželjene posljedice na položaj u kojem se nalaze te traži da se izmjena Zakona o javnim cestama odgodi. Slonjšak u preporuci naglašava kako time posebno zakinute osobe koje ne mogu koristiti javni prijevoz i kojima osobni automobil služi kao pomagalo i jedino sredstvo mobilnosti.

HSUTI raži strože uvjete koji bi prava osigurali samo onima kojima su stvarno potrebna. “Već dvije godine upozoravamo dužnosnike Ministarstva prometa da su kriteriji za povlaštene cestarine preniski jer su se kartice u posljednje vrijeme dijelile šakom i kapom”, kaže Siniša Štrbac, pravnik HSUTI-ja.
 

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić smatra da je ova Vladina odluka rezultat nesustavne politike prema osobama s invaliditetom. “Da Hrvatska nema najnižu naknadu koja bi trebala kompenzirati troškove prouzročene invaliditetom, nikome ne bi palo na pamet da kritizira ukidanje povlastica, niti da ih traži. Ne trebaju nam povlastice, nego doplatak od barem pola prosječne plaće u državi”, kaže Perić.

SOIH neposredno nakon Vladinog upućivanja izmjena "Zakona o javnim cestama, kojim se predviđa ukidanje prava na oslobađanje plaćanja cestarine osobama s 80 posto ili više postotaka tjelesnog oštećenja" održao sastanke s nadležnima te se traži preispitivanje odluke.

Hrvatska je jedina zemlja u svijetu koja je u krizi prvo počela štedjeti na osobama s invaliditetom. Riječ je o svjetskom presedanu. Ukidanjem prava na besplatnu vožnju autocestama najtežim će se invalidima dodatno ograničiti mogućnost kretanja − kazala je Vesna Škulić, prigovarajući Vladi što će ubuduće cestarinu morati plaćati iz svojeg džepa. Umjesto da kažnjava zloupotrebe u korištenju prava, država je ovim potezom kaznila osobe s invaliditetom, zaključila je SDP-ova zastupnica. M.K.S.

U Hrvatskoj ništa do sada nije napravljeno u prilagodbi javnog prijevoza. Zbog toga je ova odluka udar na ljudska prava, na pravo na kretanje ljudi s invaliditetom. Mnogi od njih odlaze na rehabilitaciju iz jednog grada u drugi, neki i po nekoliko puta mjesečno. Sada će svojih 1200 ili 1300 kuna invalidnine koju primaju davati za cestarinu i gorivo - ogorčena je Škulić. Prozvala je osobno premijerku Jadranku Kosor napomenuvši kako je država izgubila kontrolu nad sustavom. Prisjetila se i 2004. godine kada je Kosor bila na čelu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i kada je, kaže, obećavala da će, čim država bude imala novca, ukinuti PDV na uvoz osobnih automobila za osobe s invaliditetom.

{mosimage}Premijerka Jadranka Kosor u petak je ublažila najavljenu mjeru. Zatražila je od ministara da pripreme amandman na izmjene Zakona o javnim cestama kako bi se iz skupine koja više neće imati pravo na besplatne cestarine izuzeli stopostotni civilni i ratni vojni invalidi.

Očito je da je došlo i do jednoga nesporazuma, ali molim vas da vodite računa o svim proračunskim aktivnostima za invalide u Republici Hrvatskoj od kojih Vlada nije odustala", izjavila je premijerka u središnjici HDZ-a.

Na kritike SDP-ovke Vesne Škulić da je zbog krize udarila na najosjetljiviju skupinu društva Kosor se branila pobrojavanjem svega što je Vlada za invalide napravila. Ističe da je unatoč teškim vremenima, kada su nužna odricanja, više od 300 stopostotnih invalida dobilo osobnog asistenta, da država za stopostotne ratne vojne invalide kupuje automobile, a njihovim suprugama je osiguran status njegovateljica. Kosor je kazala i da je zakon kojim se omogućavala besplatna cestarina za invalide donesen u dobrim vremenima kako bi se podigao njihov standard.

 

Izvori: Večernji list, Jutarnji list, Glas Slavonije, Slobodna Dalmacija

Facebook podijeli