Mali princ


SlikaTamo gdje se zdravstveno osiguranje privatno plaća i gdje postoji univerzalan medicinski model zdravstvenog osiguranja koji je za sve besplatan, osobe s invaliditetom će umirati sve ranije.

Mnogi osobe s invaliditetom percipiraju kao bolesne osobe, sa zdravstvenim i medicinskim problemima, ili kao pojedince kojima nisu razvijene osjetilne, motoričke ili kognitivne sposobnosti: što je u biti predstavlja razumijevanje invaliditeta kroz medicinski ili individualni model.

Ironija je da će osobe s invaliditetom, usprkos gore opisanom razumijevanju invaliditeta, vrlo vjerovatno dobiti zdravstveno osiguranje ispod razine standarda koji je primjeren: „Osobe s invaliditetom često probijaju tvrde barijere kada pokušavaju ishoditi osnovnu uslugu iz sustava zdravstvenog osiguranja, kao i dijagnostičke zdravstvene testove koji bi im produžili životni vijek“ tvrdi glavni psiholog na sveučilištu (1).

Raširena gledišta društva malo sa ekonomskih, a malo sa stajališta socijalnih vrijednosti onemogućavaju osobe s višestrukim oštećenjima mnogo više nego bilo koji individualni medicinski problemi.

 

-Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da su osobe sa intelektualnim zdravstvenim poteškoćama i teškoćama u učenju najdiskrimiranije u sustavu zdravstva.

 

- Osobama s teškoćama u učenju nije pružena pomoć za bolesti koje se lako preveniraju, a one su i četiri puta više u riziku za raniju smrt od ostalih skupina osoba s invaliditetom.

 

- Osobe s poteškoćama u intelektualnom zdravlju umiru devet do deset godina ranije od ostalih osoba zbog ogromne nejednakosti od strane pružatelja zdravstvenih usluga.(2)

 

- Gluhim osobama se često ilegalno odbijaju tumači za znakovni jezik u za njih životno opasnim situacijama. (3).

 

- Osobama s invaliditetom koje su smještene u institucijama je kontinuirano odbijena osnovna medicinska usluga,često su neadekvatno tretirane od strane nestručnog osoblja ili se otpuštaju kao “one koje rade zbrku” (2).

 

- Osobe s motoričkim i senzoričkim oštećenjima nailaze na nedovoljno pristupačne informacije, kao i na nemogućnost fizičkog pristupa u domove zdravlja.

 

- Nedavni slučajevi na Europskom Sudu za Ljudska Prava istakli su visoki postotak smrtnosti u Rumunjskim i Mađarskim institucijama, zahvaljujući ozbiljnoj pothranjenosti (4) a osamdeset i pet posto osoba s invaliditetom žive u takozvanom razvijenom svijetu, od kojih najveći broj podnese oštećenje ili smrt koja se lako može spriječiti.

 

 

Paralelno s tim vlade, novinari i zdravstveni stručnjaci kontinuirano ostaju fokusirani na naša oštećenja – socijalni i ekonomski aspekti naših života ostaju zanemareni – osobe s invaliditetom bespotrebno umiru uslijed zanemarivanja socijalnog aspekta i indiferentnosti.

 

ENIL poziva na razumijevanje socijalnog modela invalidnosti na Svjetski dan zdravlja, 06. travnja, kako bi se osiguralo da potrebe osoba s invaliditetom, one socijalne, informacijske, financijske budu izjednačene i prepoznate od strane zdravstvenih stručnjaka, vlada i državnih zdravstvenih sustava.

 

Spriječimo smrt proisteklu iz socijalne nejednakosti!

 

Literatura – izvori:

(1) Disabled Hit huge Roadblocks in routine health care

http://www.huliq.com/17306/disabled-hit-huge-roadblocks-in-routine-health-care

 

(2) Equal Treatment: Closing the Gap (2006) Disability Rights Commission Report

(3) Social and Attitudinal Barriers preventing Disabled Peoples’ Access to Equal Health Care (2008) Jolly, D. and Leicester CIL

(4) Amnesty International http://www.amnestyusa.org/annualreport.php?id=ar&yr=2009&c=ROM

 

Prevela s engleskog jezika: Rachela Sindičić, Nacionalni koordinator za Europsku Mrežu Neovisnog Življenja

Facebook podijeli