Mali princ


U utora, 3. prosinca 2019. u Velikoj Sali Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu, Udruga „Mali princ“ obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Svečano otvorenje novoga prostora. Službeno otvorenje održano je u novom prostoru Udruge u Savskoj ulici u Ivanić-Gradu, a prisustvovali su gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, predstavnici Predsjedništva i Nadzornog odbora Udruge i zaposlenici, predstavnica glavnog sponzora INA-e, gđa Nikolina Lukačić Petrović, predstavnica donatora Salvus, ravnateljica Centra za socijalnu skrb i mediji. Uz simbolično rezanje vrpce i obraćanje prisutnih, sudionici su imali priliku razgledati nove prostorije za ured i terapije, te su pohvalili i podržali rad Udruge i novi početak.

 

Nakon otvorenja, uslijedio je svečani program u Pučkom otvorenom učilištu, u sklopu čega su nastupali članovi Udruge „Mali princ“ uz voditeljice nastupa Nikolinu i Jelenu, zatim Tvornica smijeha, Dječji vrtić Ivanić-Grad, Osnovna škola Stjepana Basariček te Lucija Kirin na violini. 

Prihvaćanje različitosti i uključivanje djece s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovni sustav kao ravnopravnih sudionika tog sustava, jedan je od najvažnijih aspekata za cjelokupan socio-emocionalni i psihofizički razvoj svakog djeteta, a kako to izgleda u praksi i na koji način se od prvih koraka potiče razvoj tolerancije, empatije i pozitivnih vrijednosti predstavili su nam u stručnom dijelu Tanja Cvijanović, Vlatka Koletić i Sanja Radić Bursać kroz izlaganja koja su održale.

 Mali prinčevi i princeze su nam na najljepši mogući način otvorili ovo posebno događanje, uz Gibonnijeve stihove i poruku za sve nas – „Možda se ipak sve u dobro pretvori!“ Bili su zaista sjajni u svome nastupu! Glazbenim nastupom naših prijatelja iz Tvornice smijeha, svojom veselom pjesmom su nas podsjetili na prihvaćanje različitosti i pokazali kako ne bi bilo zanimljivo „kada bismo svi isti bili“. Kroz stihove su nam poručili kako svatko od nas „nekog posebnog traži“. Kroz stihove „Zajedno možemo sve, baš sve, za igru ne smetaju razlike“, naši prijatelji iz Dječjeg vrtića Ivanić-Grad, poslali su nam vrlo važnu poruku i podsjetili  nas koje su prave vrijednosti  ako svijet gledamo dječjim očima. Nadamo se da će svatko od nas sačuvati u srcu ovu iskrenu poruku kako bismo uvijek znali što je zaista važno. Predstavnici OŠ S. Basaričeka kroz pjesmu su nam poručili kako „nismo svi isti, a razlike su fora, za druženje i igru, razlika nam smetat ne mora“.

Povodom obilježavanja ovog posebno važnog datuma, pripremili smo i jedno posebno iznenađenje.

U radu Udruge „Mali princ“ sudjeluju brojni suradnici, volonteri, roditelji i ljudi dobrog srca, koji nam poklanjaju svoje vrijeme i znanje kako bismo zajedničkim snagama stvarali ljepši i sretniji svijet za sve naše Male i Velike prinčeve i princeze!

Biti dio ove priče, više je nego samo posao koji se odradi. Biti dio ove priče, znači poziv, predanost i uključenost svim srcem! Jer djeca znaju i osjete, ona točno prepoznaju ljubav i dobrotu u osobama koje rade s njima. A upravo tu dobrotu i ljubav, prepoznaju i voditelji Udruge „Mali princ“ koji su ovom prigodom odlučili uručiti godišnju nagradu za poseban doprinos i postignuća u radu Udruge.

Ovogodišnju Nagradu dodijelili smo našoj stručnoj suradnici logopedici, gđi Zori Belanić, jednoj zaista izuzetnoj i posebnoj osobi, koju su jednoglasno nominirala i djeca i roditelji i zaposlenici i uprava Udruge. Osobi kojoj djeca trče u zagrljaj i kada su joj ruke prazne, koja ima strpljenja, osmijeh i lijepu riječ uvijek i za svakoga, koja je vrhunski stručnjak u svome radu, i spremna je uzdignuti se na razinu djeteta kako bi mu prenijela znanje, osobi koja svoj posao odrađuje s pregršt ljubavi i koju obožavaju i djeca i roditelji, kao da je dio obitelji, osobi bez koje ne bismo mogli zamisliti našu Udrugu Mali princ.

Nagradu su uručila djeca iz Udruge „Mali princ“, jer malo je reći HVALA za sve, ali vjerujemo kako se zaista samo srcem dobro vidi i „teta Zora“, kako je svi od milja zovu, nam je na najljepši mogući način pokazala da je to zaista tako!

Na kraju prelijepe večeri, podijelili smo sa svim posjetiteljima jedan od nama najvažnijih i najsretnijih događaja koji je od neizmjerne važnosti za našu Udruge te smo kroz video prikazali preseljenje, uređenje i opremanje novoga prostora za rad i terapije u Udruge „Mali princ“.

Želimo svim našim članovima i zaposlenicima puno sreće i uspjeha u novom prostoru i budućem radu, te zahvaljujemo svim izvođačima, suradnicima, donatorima, volonterima i svim našim dragim gostima, što su zajedno s nama obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom i podržali nas u novoj stepenici našeg poslovnog puta.

Od dobrovoljnih prihoda za ulaznice, donacijama građana prikupljeno je ukupno 3.400 kn, koje će Udruga namijeniti za financiranje govorne terapije za djecu s teškoćama u razvoju u novouređenom prostoru. Kroz taj iznos, omogućeno je 41 sati govorne terapije, tj. zahvaljujući donacijama građana omogućeno pokrivanje svih troškova govorne terapije za cijelu godinu za jedno dijete s teškoćama u razvoju. Hvala vam, pokazali ste još jednom kako naša lokalna zajednica ima veliko srce i veselimo se zajedno s vama ostvariti još puno lijepih uspjeha za dobrobit djece i osoba s invaliditetom.

 

Facebook podijeli