Mali princ


Slika U subotu, 29. lipnja 2013. godine Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom „Mali princ“ gostovala je u kulturno – umjetničkom programu Kluba osoba s invaliditetom „Duga“ pod nazivom „Raširimo hrabra krila“.

Program se održavao u Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta Ivanić Grad u trajanju od 2 sata (17:00 – 19:00 sati). Program se trebao održati povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 03.12.2012. i Međunarodnog dana volontera 05.12.2012. godine, ali je radi vremenskih nepogoda (snježnih oborina) bio odgođen. Pa je tako, iako „osiromašen“ zbog nemogućnosti dolazaka gostiju, drugih udruga koji su vezani za školsku godinu, naišao na dobar odaziv naših sugrađana.

I iako je Klub osoba s invaliditetom "Duga" solirao za govornicom, a i pozornicom, to se nije primijetilo u ipak šarolikom programu i veseloj atmosferi Male sale.

Osim članova Udruge, programu je prisustvovao, ali i kao aktivan član Kluba "Duga" sudjelovao naš zaposlenik Daniel Hanžek.

Kada je otkucalo 17:00 sati, za govornicu je stao Zoran Buhač, koji je uz Irenu Haman i Marijanu Gazić jedan od voditelja Kluba Duga. U uvodnoj riječi pozdravio je sve prisutne te se kratko osvrnuo na program u naredna 2 sata. Nakon njega za govornicu je ispred Gradskog društva Crvenog križa Ivanić Grad došla gospođa Nada Gregorek, zamjenica predsjednika odbora Gradskog društva Crvenog križa (pod čijim je okriljem i Klub osoba s invaliditetom Duga) Matije Grdana, koja je Klubu i njegovim voditeljima izrazila zahvalnost na organizaciji ove manifestacije i zaželjela im puno sreće u budućim aktivnostima.

Potom su uslijedile dvije pjesme odabrane za ovu priliku, članice Duge Dajane Pammer, koje su govorile o osobama s invaliditetom i volonterima te također polučile i veliki pljesak. Sljedeća je na repertoaru uslijedila prva predstava pod nazivom Eko priča koju je napisala Dajana Pammer, a koju su odglumili članovi Kluba Duga u sastavu: Daniel Hanžek, Josipa Ratković, Dajana Pammer, Snježana Dronjić, Ksenija Pavković i Grozdana Prša. Radnja predstave je jedan neuredan dječak koji nikako nije htio pospremati sobu i živio zapušteno, ali je nakon jednog uznemirujućeg sna odlučio čak osnovati i udrugu za zaštitu okoliša. Jedna jako smiješna predstava, koja je, što je i bio cilj, izazvala veliki smijeh i ovacije kod publike.

Slijedio je izbor iz poezije članice kluba Nadice Manc čije su prekrasne pjesme također bile ispraćene pljeskom, po čemu se vidjelo da osobe s invaliditetom imaju što dati društvu, premda imaju poteškoća. Nakon što se pljesak utišao za govornicu je ponovno stao Zoran Buhač koji je rekao par riječi o volonterima bez kojih ovaj Klub i ova manifestacija ne bi bili mogući. Tako je rekao par riječi o nastanku kluba, prisjetio se i bivših volontera koji su prodefilirali kroz Klub od njegovih samih početaka prije 8 godina. Pa je tako spomenuo i Danijelu Fijala, osnivačicu kluba i Tatjanu Gašparec, pionirke kluba.

Nakon kratke crtice o volonterima uslijedila je još jedna predstava čiji je idejni začetnik također Dajana Pammer - Budi cool - prepusti se zabavi. Priča je to o dečku kojem se sviđa jedna cura, a on ne zna kako da je osvoji. Na kraju mu se ipak pruži prilika. Također smiješna predstava koju je vrijedilo vidjeti i koja je pokupila ovacije publike.

Zasluge za uvježbavanje glume u ove dvije predstave svakako idu gospođi Jadranki Pleše, voditeljici amaterskog kazališta Josip Badalić u Križu, koja se potpuno volonterski i iz čistog altruizma posvetila radu na ova dva projekta i nesebičnim savjetima pomogla pri uvježbavanju glumaca što je na kraju i rezultiralo odličnim predstavama kao i smijehom i pljeskom publike.

Nakon službenog dijela slijedilo je druženje s članovima Kluba Duga uz fornete, jabuke i kolače.

Facebook podijeli