Mali princ


SlikaUdruga roditelja djece i osoba s invaliditetom „Mali princ“ gostovala je u utorak, 07. rujna 2010. godine, na 10. susretu osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2010“. Udruga invalida Križevci – UIK uputila je naime svim udrugama osoba s invaliditetom poziv na zajedničko druženje u gradu Križevcima u godini sv. Marka Križevčanina u kojoj se u Križevcima obilježava 420. obljetnica rođenja i 390. godišnjica smrti ovog trećeg hrvatskog sveca. Ispred Udruge susretu su prisustvovali Marija Glavičić-Počuč, Daniel Hanžek i Andrea Lončarek.

{mosimage}Susret se održao u restoranu srednje škole „Ivane Seljanec“. Nakon okupljanja gostiju (08:00-09:00) slijedilo je svečano otvaranje susreta. Susret su prigodnim govorom otvorili predsjednik Udruge invalida Križevci,Petar Gatarić, gradonačelnik Križevaca, Branko Hrg, te saborska zastupnica Ljubica Lukačić. U svom govoru naglasili su kako društvo još uvijek ima predrasude prema osobama s invaliditetom, iako u manjoj mjeri nego prije, a saborska zastupnica je istaknula kako su Križevci danas pristupačniji prema osobama s invaliditetom nego što ona pamti iz svog osobnog iskustva dok je tamo živjela.

Uslijedio je doručak te odlazak na misno slavlje (10:00- 10:30). Na misno slavlje išli smo u procesiji do Strossmayerovog trga gdje je Svetu misu predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Vrijeme do ručka kratili smo razgovarajući sa članovima ostalih udruga koje su gostovale na susretu. Na susretu je sudjelovalo mnoštvo udruga: Udruga invalida rada Pakrac-Lipik, Športska udruga invalida Donji Miholjac, Društvo invalida Dugo Selo, Društvo invalida Donja Stubica, Udruga invalida Daruvar, Udruga tjelesnih invalida LIO Ludbreg, Udruga osoba s invaliditetom Kutina i dr. udruge. Neke udruge su dugogodišnji gosti na susretima osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci“ te se članovi već međusobno poznaju, no bilo je i udruga poput naše koje su na susretu sudjelovale po prvi puta.

Razmjenjivali smo šale i iskustva, a neki su se čak ohrabrili i zaplesali uz živu glazbu. U razgovoru s članovima ostalih udruga saznali smo da gotovo sve udruge muči isti problem- nedostatak financijskih sredstava. Mnoge udruge ovaj problem rješavaju tako što članovi izrađuju slike, zdjele, šalice i sl. te ih prodaju na raznim manifestacijama. Na ovom susretu Udruga invalida Križevci organizirala je prodaju svojih radova te su se po povoljnoj cijeni mogle kupiti prekrasne slike na staklu i razne zdjele napravljene salvetnom tehnikom.

{mosimage}Nakon ručka (13:30-14:00) nastavili smo se družiti u veselom raspoloženju uz glazbu, ples i sportske igre. Od sportskih igara ponuđene su bile Viseća kuglana, Pikado, Nabaci krug, Belot i natjecanje u plesu te je svatko od ponuđenog odabrao ono što mu se najviše sviđa. Sportske igre održavale su se u zasebnim dvoranama, a gosti su se mogli družili u restoranu uz ples i razgovor. Prije povratka kući predsjedniku Udruge invalida Križevci uručili smo prigodan poklon u ime „Malog princa“, a domaćini su nam također uručili poklon, majice s natpisom Ustrajan/na kao sv. Marko te sličice s likom sv. Marka Križevčanina, uz zahvalu na dolasku i želju da se vidimo i na godinu.

Putem kući razmjenjivali smo dojmove i složili se da smo proveli lijep i ugodan dan. Udruga invalida Križevci pod pokroviteljstvom Grada Križevaca te Radija Križevci i uz pomoć učenika srednje škole „Ivan Seljanec“ koji se obrazuju u sektoru Turizam i ugostiteljstvo (kuhari, slastičari, konobari) pokazali su se ljubaznim domaćinima.

Autorica teksta: Andrea Lončarek, bacc. socijalnog rada

Facebook podijeli