Mali princ


Članica naše Udruge, Andrea Belić, sudjelovala je 27.-29.11. 2009. godine na edukacijskim radionicama za mlade s invaliditetom koje je organizirao Hrvatski Savez udruga cerebralne i dječje paralize. O edukaciji, kao i svojim dojmovima s nje obavještava nas Andrea Belić u nastavku teksta.

Hrvatski Savez udruga cerebralne i dječje paralize organizirao je radionice uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na temu: «KLUBOVI SAMOZASTUPANJA MLADIH OSOBA S INVALIDITETOM» u Varaždskim Toplicama u hotelu «Minerva» u periodu od 27. - 29.11.2009. godine.

U petak 27.11.2009. odvijao se dolazak sudionika radionica «Klubova samozastupanja mladih osoba s invaliditetom» u popodnevnim satima. Susreti kao i uvijek su srdačni, sretnu se stari prijatelji, znanci i upozna se netko novi. Na susretu i upoznavanju sudionika i voditelja radionica pozdravio nas je dugodišnji predsjednik Hrvatskog savaza cerebralne i dječje paralize prim. dr. sc. Miroslav Pospiš. Ukratko je iznio o značaju rada HSUCDP-e i o važnosti samozastupanja osoba s cerebralnom paralizom kao i općenito osoba s invaliditetom. Naglasio je koliko je važno da osobe s cerebralnom paralizom govore o sebi ne dozvoliti i očekivati da to umjesto njih čini netko drugi. Izjavio je da ga veseli što se mladi ljudi osvješćuju i osnažuju i da projekt samozastpanje ide dalje. Predstavio nam je voditelje radionica: Dario Karačić, Koraljka Krajnović i Vedrana Vitez te im prepustio vođenje susreta. Voditelji su se predstavili i ukratko je svatko iznio o svojoj temi. Zatim je sljedila večera. Poslije večere bilo je druženje uz karaoke. Bilo je zabavno, svi smo sudjelovali u izvođenju melodija.

Subota 28.11.2009. sa radom se krenulo u 10 sati. Na početku nam se obratio dr. Miroslav Pospiš. Zaželio je svima dobrodošlicu te pozdravio goste predsjednika SOIH-a dr. Zorislava Bobuš i predsjednicu saveza društva distrofičara i članicu Europske svijetske organiziracije osoba s invaliditetom gđu Maricu Mirić.

Dr. Miroslav Pospiš iznio je važnost klubova samozastupanja mladih osoba s invaliditetom. Samozastupanje znači da osoba zastupa sebe. Samozastupati sebe znači imati priliku upoznati svoja prava odgovornosti, zauzimati se za njih, provoditi ih te činiti izbore vezane uz vlastiti život. Samozastupanje omogućuje osobama s invaliditetom otvoreno govoriti u svoje ime. Zauzimajući ovako pozitivan stav osobe s invaliditetom u velikoj mjeri poboljšavaju kvalitetu svojeg života. U klubovima osobe s invaliditetom zajedno će djeliti ideje, potporu, organizirati treninge za ostale članove udruge i drugim skupinama govoriti o samozastupanju. To će biti snažan glas za promjene koje žele učinit u lokalnoj zajednici. Klub može osnovati registrirana udruga. Klubovi kao oblik izvaninstitucionalne podrške osoba s invaliditetom pridonose lakšem uključivanju u lokalnu zajednicu i u cjelosti poboljšavaju kvalitetu življenja osoba s invaliditetom. Članovi kluba primarno će razvijati komunikacijske vještine samozastupanja.

Klubovi udruga HSUCDP, rekao je dr. Pospiš, prerast će u FORUM SAMOZASTUPANJA HRVATSKOG SAVEZA UDRUGA CEREBRALNE I DJEČJE PARALIZE. Djelovanje foruma bit će na području cijele RH-a. Osnaženi lokalni klubovi bit će snažna podrška HSUCDP da kroz partnerski odnos djeluju u kreiranju i provođenju konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda, Akcijskog vijeća plana Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliiditetom, Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Zatim nam se obratio dr. Zorislav Bobuš, uputio pozdrave svim sudionicima kao i dr. Pospišu te mu poželio dobro zdravlje. Pohvalio je stručni rad dr. Miroslava Pospiš te naglasio kako su skupovi realitetni na čelu s dr. Pospišom i imaju stručni nivo. Prim. dr. sc. Miroslav Pospiš cijeli svoj život posvetio je istraživanju cerebralne paralize i mozga, te ima veliki doprinos u poboljšanju kvalitete življenja osoba s cerebralnom paralizom i općenito osoba s invaliditetom. Ukratko se osvrnuo na konvenciju te stavio naglasak da trebamo proučiti konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. To je naše snažno oružje u rukama za postizanje cilja. Te je važno da osobe s invaliditetom zajedno surađuju da se ne odvajaju.

Gđa Marica Mirić ukratko je izlagala novi pristup definiciji invaliditeta, kako rješavati problem integracije osoba s invaliditetom. Veliku važnost ima Univerzalni dizajn. Razvoj nove tehnologije koja u veliko poboljšava kvalitetu življenja osoba s invaliditetom. Radi se na razvijanju svjesti o osobama s invaliditetom, te se pridaje važnosti glasovnoj komunikaciji.

 

Rachela Sindičić pravnica iz udruge cerebralne i dječje paralize Rijeka prenjela je svoje iskustvo Strasbourg Freedom Drive. Strasbourg Freedom Drive je kampanja čija je misija za promicanje prava svih osoba s invaliditetom u Europi, a organizirali su je Europska mreža za neovisno življenje (engl. ENIL) i Centar za neovisno življenje, (engl. CIL), Carmichhael House iz Dublina. Vidjeli smo kratak prikaz kako osobe s invaliditetom marširaju ulicama do parlamenta izražavajući nezadovoljstvo i zahtjevajući svoja prava. Strasbourg Freedom Drive ima cilj podignut razinu svijesti o pravima i socijalnoj pravdi koja se tiče osoba s invaliditetom. To je prilika da se osobe s invaliditetom iz cijele Europe zajedno okupe u mimohodu kroz ulice Strasbourga sve do Europskog parlamenta gdje se sastaju sa zastupnicima njihovih zemalja. Republika Hrvatska nema svoje zastupnike u parlamentu jer nije članica Europske Unije. Aktivnosti Freedom Drive Kampanja odvija se svake dvije godine. Sljedeći Freedom Drive održava se 2011. god. no još se ne zna da li će biti u Strasbourgu ili u Bruxellesu. Dr. Pospiš se nadovezao na Rachelino izlaganje, kako je ovaj prikaz dobar primjer koji bi i mi trebali slijediti. Da iskažemo nezadovoljstvo i zahtjevamo svoja prava. Potom se zahvalio izlagačima i prepustio voditeljima radionice.

 

Nakon kratke pauze krenule su radionice. Bili smo podjeljeni u tri skupine. Svaka skupina je prošla sve tri radionice na temu:

- Forum teatar - samozastupanje u životnim situacijama – Dario Karačić - voditelj

- Učenje vještina samozastupanja – znati što želite – dobro oblikovan cilj / ishod – Kroljaka Krajnović - voditelj

- Glasom do samozastupanja – Vedrana Vitez - voditelj

 

Forum teatar – samozastupanje u životnim situacijama – u ovoj radionici bila je mogučnost da se prikaže stvarna životna situacija kroz glumu, a sudjeluju sudionici i voditelj. Prikaz je bio kako osoba s invaliditetom može sama sebe samozastupati kao i ostvariti svoje pravo. Uče se vještine koje se mogu primjeniti i prilagoditi svakom sudioniku u odnosu na njegove mogučnosti, okoline u kojoj djeluje i osoba s kojim se susreće u ostvarivanju svojih prava. Bio mi je odličan način izvedbe. Na lijepi način dobrim dijalogom i kompromisom možemo ostvariti svoja prava. Ova radionica mi se posebno svidjela jer sam imala priliku i sama učestvovati kao glumac i bit pozitivno prihvaćena od okoline kao i voditelja. To mi daje dodatnu snagu, samopouzdanje te poticaj borbe za moja, naša prava.

 

Poslije ručka smo odradili još dvije radionice.

 

Radionica Učenje vještine samozastupanja – znati što želite – dobro oblikovan cilj / ishod – cilj ove radionice je potaknuti sudionike, osobe s invaliditetom na pozitivan način kako postići ono što žele unaprijediti vještinu samozastupanja, kako razviti plan i provesti ga. Osoba je samosvjesna što želi i s time želi postići svoj željeni cilj, a do cilja dolazi prema svojim mogućnostima. Radionica razvija saznanje da se može puno postići i ostvariti cilj ako imamo dobru podlogu, motivaciju te pozitivno mišljenje o sebi. To govori o našem samopouzdanju bit ćemo prihvaćeni i lakše ćemo se uključiti u bilo kojem području života svakodnevnice.

 

Glasom do samozastupanja radionica vrlo je poučna, opuštajuća. Započeli smo predstavljanjem sebe imenom i prezimenom. Izgovorom dolazimo do osvještavanja i verbalizacije vlastitih problema glasa i govora, kojeg se ne trebamo stidjeti. Zatim smo imali stvaranje grupne melodije, pomoću sviranja Orffovih instrumenata. Podjeljeni smo u četiri podgrupe – (četiri elementa – vatra, voda, zemlja, zrak). Svaki član ima svoj instrument. Svaka podgrupa stvara glazbu, ostale miruju, te na kraju sva četiri elementa se udruže i stvaraju grupnu melodiju koju sam osjećala kao svježinu čistog zraka, valove, šum mora, izvor vode, pucketanje vatre u zimskim noćima, grmljavinu iz utrobe zemlje, vjetar pred oluju i tihi povjetarac.

Poticanjem kreativnosti i mašte, sposobnošću oponašanja zvukova iz prirode vježbamo glas. Zadatak je članova grupe izvođenje oponašajući zvukove s ulice izgraditi prepoznatljivu zvučnu sliku. Primjena ove tehnike pridonosi smirenju tjelesnih aktivnosti i buke (jer stvaranje zvučnih slika otpočinje iz tišine), jasnijem definiranju prostora, jačem dočaravanju atmosfere, boljem uživljavanju.

Vježbom disanja opuštaju se mišići smanjuje se ritam srca te se disanje produbljuje. To postižemo dubokim udahom kroz nos i izdahom na usta nekoliko puta. Vježbu je dobro ponoviti nekoliko puta.

Glasnim i jako naglašenim zijevanjem jačamo govorni sustav za što slobodniji glas. Ovo je vježba za opuštanje mimičnih mišića lica. Igra povezuje grupu i dosta je zabavna. Opuštanje mišića jezika i čeljusti koji koče glas postižemo plaženjem jezika. Izgovorom riječi minge, mongen, vinge, vongen, povećava se pokretljivost govornog sustava. Završetak radionice bioje opušten što smo iskazali glasom. Poticanjem mašte i dobre komunikacije kod sudionika završetak radionica završio je pozitivnom atmosferom opušteno i s puno smijeha Došli smo do spoznaje da možemo bez straha upotrijebiti svoj glas. Bilo bi jako dobro da ovakvih radionica bude više. Može se puno naučiti kako raditi na sebi, te pomoći sebi i drugima. Veliku ulogu ima voditelj kako prihvaća osobe s cerebralnom paralizom osobito s poteškočom govora. Da li će biti radionica dobro provedena kod svake osobe ovisi o voditelju.

 

Slijedila je večera , a poslije druženje uz glazbu.

 

Nedjelja 29.11.2009. iza doručka započeli smo radom. Obratio nam se predsjednik HSUCDP prim. dr. sc. Miroslav Pospiš. Osvrnuo se na rad ovih edukativnih radionica, iznio je svoje zadovoljstvo na odazivu i zainteresiranosti osoba s cerebralnom paralizom i osoba s invaliditetom jer to daje uvid koliko osobe s cerebralnom paralizom i osobe s invaliditetom postaju samosvjesne o samozastupanju, ostvarivanju i traženju svojih prava do pune provedbe. Veseli ga razmišljanje mladih osoba s invalliditetom te predlaganje za ovakve edukativne radionice, te se nada da će biti ovakvih radionica još ako će biti financijske potpore.

 

Slijedio je dogovor sudionika i voditelja radionica kako prezentirati naučeno. Sudionici svake radne skupine prezentirali su što su naučili. Potom je slijedilo svečano uručenje certifikata polaznicima edukacijskog skupa, ručak i odlazak kućama sa stećenim znanjem kojeg nikada dosta.

 

Zahvaljujem Hrvatskom Savezu Udruga cerebralne i dječje paralize što mi je omogućio sudjelovanje na ovim edukacijskim radionicama samozastupanja mladih osoba s invaliditetom.

Andrea Belić,

2.12.2009., Ivanić - Grad

Facebook podijeli