Mali princ


U subotu, 17.11.2018. održana je informatička radionica u sklopu Trogodišnjeg programa MDOMSP-  Rastimo s Malim princem čiji je cilj usvajanje ključnih kompetencija za uključivanje u tržište rada uz pomoć informatičke pismenosti radi povećanja zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada.

Uvodni dio radionice počeo je razgovorom o mjestima koja su članovi posjetili kroz projekt Slobodno vrijeme uz organiziranu podršku. Prisjetili su se što i gdje radi gradonačelnik, zašto idemo okulistu, gdje posuđujemo knjige, što se radi i tko radi u teretani, trgovini, stomatološkoj ordinaciji, frizerskom salonu, foto studiju i poštanskom uredu. Kroz razgovor članovi su otkrili da bi se voljeli baviti nekima od tih zanimanja a onima neodlučnima pri tome je pomoglo rješavanje kviza Moje idealno zanimanje. Kviz je bio zabavnog karaktera ali neki su otkrili im se baš zanimanje koje su dobili rješavanjem sviđa. Tako npr. jednog dana možda netko postane modni dizajner, sportski trener ili novinar.

Neki članovi već imaju radnog iskustva te su ga rado podijelili s nama. Tako npr. Imamo konobara, autolimara, kuhara, spremačicu i pomoćnu administratoricu, neki poslovi su im se svidjeli i željeli bi se dalje usavršiti i napredovati a neki bi se ipak bavili drugim željenim zanimanjem. 

Cilj glavnog dijela radionice bio je kako pronaći posao, što kada se u novinama pojavi željeni oglas i kako se pripremiti za javljanje na oglas. U Katalogu poslova osoba s invaliditetom (portal Moj posao) može se pronaći lista zanimanja, s opisanim invaliditetom, za osobe koje taj posao mogu obavljati. Na taj način svatko može sebi prilagoditi ciljani posao u skladu sa svojim mogućnostima.

Vježbe u ovom dijelu radionice bile su kako napisati molbu i životopis prema primjeru oglasa za posao. Molba se sastoji od tri dijela (koja smo čitali i obilježavali na listiću), mora biti kratka, gramatički pravilna i uvjerljiva.

Vježba pisanja životopisa je bila zanimljiva jer su ga članovi prvo popunjavali pišući rukom, zaključili su da je takav način pisanja nespretan, neke rukopise je teško pročitati a pojavile su se i greške u pisanju. Nakon toga ispunjavali su Europass životopis na računalu, što je puno jednostavnije i preglednije a bilo je i zanimljivo pisati i prisjetiti se svojih znanja i vještina na koja su neki i zaboravili.

Razgovor o poslovima, pisanje molbe i životopisa ponovili smo igrajući kviz. Kviz je svima bio zanimljiv i zabavan. Za odmor od pisanja pogledali smo crtani film o profesoru Baltazaru na temu Posao je posao i otkrili što se dogodi kada previše radite.

Završni dio radionice odnosio se na korištenje računala kao pomoć za obavljanje zadataka. Koristili smo kalkulator, kalendar, podsjetnike, Blok za pisanje, Word, Powerpoint i e-mail. Za kraj svo stečeno znanje provjerili smo igranjem kviza Kahoot! Igrali smo podijeljeni u ekipe i s obzirom da su skoro svi odgovori bili točni presudna je bila brzina odgovaranja na pitanja.

Članovi su dobili zadatke koje će doma odraditi i pripremiti se da predstave svoj rad na igraonici u srijedu.

Kao zahvalu svima za sudjelovanje i izdržljivost podijelili smo prigodne diplome i zahvalnice, a posebno hvala volonterima iz SŠ Ivan Švear.

Na kraju radionice provedena je evaluacija radionice s pet pitanja, rješavalo se na računalima a korisnici su ocjenjivali obilježavanjem likova od 1 do 5 (1 – uopće se ne slažem, 5 – u potpunosti se slažem).

Rezultati evaluacije su pokazali sliedeće:

Radionica mi se sviđa - 6 korisnika (100%) dalo je ocjenu 5.

Kvizovi su bili zanimljivi -  5 korisnika ocijenilo je s 5 (83%), a jedan s ocjenom 3 (17%) što čini prosjek ocjene od 4.67.

 Naučila/naučio sam kako pronaći posao 3 korisnika dalo je ocjenu 5 (50%) i 3 korisnika ocjenu 4 (50%), a prosječna ocjena je 4.50.

Svidjelo mi se pisanje molbe i životopisa – 4 korisnika dali su ocjenu 5 (67%), 1 korisnik ocjenu 4 (17%) i jedan ocjenu 2 (17%), ukupna ocjena iznosi 4.33.

Želim što prije pronaći posao – 3 korisnika ocijenilo je s 5 (50%), 2 korisnika s 3 (33%) i 1 korisnik s ocjenom 1 (17%), ukupna ocjena je 3.67.

Po rezultatima možemo zaključiti da je radionica pozitivno ocijenjena, svidjela se korisnicima, bila je svima zanimljiva, poučna i korisna. Manji prosjek na izjavu Želim što prije pronaći posao je možda zbog toga što još uvijek postoji strah i ne razumijevanje za osobe s invaliditetom pa se i oni sami ne usude krenuti na tržište rada.

Facebook podijeli