Mali princ


Slika Nakon što su Ujedinjeni narodi proglasili 3. prosinac Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, UN-ova je Komisija za ljudska prava u svojoj rezoluciji 1993/29 od 5. ožujka 1993. pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog dana. Republika Hrvatska kao članica Ujedinjenih naroda svake godine obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom ove se godine obilježava pod motom 'Uklanjanjem prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima'.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, ističe kako društvo često stvara prepreke; «od onih u svakodnevnom životu u području pristupačnosti, što se tiče recimo dostupnosti usluga ulaska u određene prostore poput javnih usluga, zdravstvenih ustanova, problemi vezani za obrazovanje, zatim samim nepoštivanjem također propisa, recimo kod parkiranja na mjesta za osobe s invaliditetom koji nemaju znak pristupačnosti».

Promicanje razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije podrške koja omogućuje dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti osobama s invaliditetom provedbom kroz nacionalne, regionalne i globalne napore, kao i podizanje svijesti o veličini i posljedicama invaliditeta za osobu i društvo u cjelini, neke su od aktivnosti kojima se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Također, nastoji se povećati svijest o dobitku i pozitivnim aspektima uključivanja osoba s invaliditetom u sve aspekte života.

 

 

Udruga "Mali princ" upućuje čestitku povodom 03. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Facebook podijeli