Mali princ


SlikaPredsjednik SOIH-a, Zorislav Bobuš, dr.med., obavještava sve udruge članice i suradnike da je jučer premijerka Vlade, Jadranka Kosor, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, primila delegaciju koja predstavlja sve osobe s invaliditetom Republike Hrvatske i uputila im podršku.

Delegacija je predstavila ono što u duhu Konvencije osobe s invaliditetom očekuju u sljedećoj godini: da se riješi status osoba s invaliditetom kroz financiranje hladnog pogona savezima i udrugama; uvođenje jedinstvenog tijela vještačenja i inkluzivnog dodatka; nastavak usluga osobnog asistenta s proširenjem broja osoba; podršku sportašima s invaliditetom u obujmu koja im je neophodna; te primjenu Zakona o gradnji.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom po prvi se puta obilježio u Vladi, a Jadranka Kosor je naglasila da je obveza svih mjerodavnih institucija, svih građana i političara, da unatoč preprekama nastoje učiniti sve kako bi se svake godine napravio "korak više" u poboljšavanju statusa osoba s invaliditetom i provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Ima još iznimno puno prostora, rekla je Kosor dodavši da je Hrvatska treća zemlja u svijetu koja je potpisala tu Konvenciju, četvrta koja ju je ratificirala, te da ima Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. "Time se uistinu možemo podičiti jer smo jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja ima taj ured", rekla je Kosor. Svi najvažniji projekti vezani uz borbu za dostojanstvo osoba s invaliditetom nastavljaju se unatoč krizi i teškim vremenima, od projekta osobnog asistenta na dalje, rekla je premijerka na primanju. Osobe s invaliditetom nemaju granica i mogu sve, poručila je i naglasila da treba učiniti sve u svladavanju prepreka i predrasuda o tome što osobe s invaliditetom mogu i žele. Demokratičnost svakog društva mjeri se prije svega odnosom prema osjetljivim skupinama, a jedna od njih su i osobe s invaliditetom", rekla je premijerka.

Ovaj prijem pokazuje partnerstvo Vlade i osoba s invaliditetom što je glavni cilj Konvencije. Ustrajmo na primjeni Konvencije kao što smo do njezina stupanja na snagu bili ustrajni na promociji Konvencije. Uz želju da sljedeći 3. prosinac obilježimo s puno uspješnih rezulata predsjednik SOIH-a, Zorislav Bobuš uputio je svim udrugama, osobama s invaliditetom i suradnicima najiskrenije pozdrave.

Izvor preuzet: SOIH, Hina

Facebook podijeli