Mali princ


Slika Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca Udruga Mali princ podsjeća javnost na zakone i međunarodne propise kojim se osobama s invaliditetom jamči puno i jednako uživanje ljudskih prava i sudjelovanje u društvenom životu. Koliko se ta prava krše svjedoči svakodnevica života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju koji su u većini slučajeva nepravedno stavljeni na marginu društva.

Navedena populacija koju čine i članovi naše Udruge od rođenja, vrtića, školovanja, pa do zaposlenja i osnivanja vlastitih obitelji nailazi na ograničenja i poteškoće koje im je društvo nametnulo. Premalo djece s teškoćama u razvoju polazi vrtiće i školuje se u redovnim školama u svojoj sredini, ne zbog vlastite nesposobnosti ili oštećenja nego zbog nedovoljno stručnog kadra koje im te institucije trebaju osigurati. Ista je stvar i sa zaposlenjem. Osobe s invaliditetom koje završe svoju školu ili fakultet godinama se nalaze na zavodima za zapošljavanje i ovise o skrbi države umjesto da im se omogući da budu aktivni doprinosititelji vlastite egzistencije.

Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, 3. prosinca, članovi naše udruge šalju jasne poruke:

Osobe s invaliditetom ne žele biti pasivni članovi ovog društva i ovisiti o tuđoj pomoći!

Djeca s teškoćama u razvoju traže svoju šansu za razvoj i uspjeh, a ne sažaljenje!

Roditelji koji skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom nisu buntovnici nego traže razvoj i pristupačnost rehabilitacijskih i drugih usluga i servisa za svoju djecu!

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, želimo ukazati da su djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom dio naše zajednice i društva. Uklonimo arhitektonske i psihološke barijere koje postoje među ljudima i omogućimo osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju ravnopravno i dostojanstveno življenje!

Facebook podijeli