Mali princ


Sjednica HSUCDP-aNaša je Udruga u subotu, 18. listopada, postala službenom članicom Hrvatskog Saveza udruga cerebralne i dječje paralize (HSUCDP). Članstvo je našoj Udruzi priznato na Redovnoj sjednici Skupštine tog Saveza održanoj u Hotelu "I" u Zagrebu. Ispred Udruge na Skupštini bila je naša članica gđica. Andrea Belić koja nam iznosi događanja sa sjednice...

U radnom predsjedništvu Skupštine bili su predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize primarijus dr. sc. Miroslav Pospiš; dopredsjednik Miljenko Mišljenović; tajnica HSUCDP Željka Matanov, dipl. soc. radnica; te dva člana odbora Dora Bašić i Krunoslav Pavlinec.

{mosimage}

Skupštinu je otvorio predsjednik Hrvatskog saveza cerebralne i dječje paralize primarijus dr. sc. Miroslav Pospiš te nam uputio pozdravne riječi i pozdravio nazočne goste: gospodina JeronimaTrputeca, dugogodišnjeg tajnika SOIH-a; gospodina Ratka Kovačića, predsjednika Paraolimpijskog odbora Hrvatske; dopredsjednika Hrvatskog saveza društva distrofičara, gospodina Zdravka Bizjaka te druge nazočne goste.

Gospodin Jeronim Trputec ispred SOIH-a je pozdravio dr. Miroslava Pospiša, kao i sve prisutne. Iznio je nekoliko riječi o radu SOIH-a kroz 32 godine njegova djelovanja i zalaganja za poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom. Govorio je o dobroj suradnji sa HSUCDP, te o nesebičnom zalaganju dr. Miroslava Pospiša u znastveno-istraživačkom radu cerebralne i dječje paralize (jednog od rijetkih stručnjaka koji se bavi neurološkom pedijatrijom i zalaganjem za djecu s raznim poteškoćama). Također je govorio o Konvenciji koja se treba provesti do 2015. godine, te kako udruge trebaju međusobno surađivati (kao i članovi unutar svoje udruge). Poželio je dr. Pospišu dobro zdravlje i još mnogo godina zajedničke suradnje.

Riječi pozdrava uputio je predsjednik Paraolimpijskog odbora, gospodin Ratko Kovačić. Rekao je kako osobe s invaliditetom mogu biti i te kako dobri sportaši. Spomenuo je jahanje, bočanje i bacanje koplja kao sportove u kojima su se osobe s invaliditetom ovih godina posebno iskazale u odličnim rezultatima. Spomenuo je da unutar udruga treba stvarati motivaciju i poticati članove za sport , te da rezultati sigurno neće izostati.

Gospodin Zdravko Bizjak, dopredsjednik Hrvatskog saveza društva distrofičara, uz pozdravne riječi zahvalio se na dobroj suradnji sa HSUCDP sa željom da se tako i nastavi, jer zajedno smo jači!

Dr. Miroslav Pospiš se nakon pozdravnih riječi osvrnuo na temu cerebralne paralize koja je još uvijek nedovoljno istraženo i nedefinirano područje. Još uvijek se miješaju pojmovi pravne i poslovne sposobnosti. Poslovna sposobnost se odnosi na rad i zapošljavanje, a pravna sposobnost na sklapanje pravnih i drugih poslova i ugovora. To što netko zbog tjelesnih oštećenja nije u mogućnosti raditi, ne znači da nije sposoban rasuđivati. Tjelesna oštećenja su jedno, a mentalna oštećenja nešto sasvim drugo. Spomenuo je početak provođenja Kampanje osoba s cerebralnom paralizom kojom će se nastojati ispraviti pravne pogreške oko oduzimanja pravne i poslovne sposobnosti osobama s cerebralnom paralizom. Naime, u Hrvatskoj pojedine institucije krivo interpretiraju pojam cerebralne paralize podrazumijevajući pod time i mentalnu zaostalost (odnosno nemogućnost vlastitog rasuđivanja i mišljenja), a što je apsolutna zabluda kad se radi o cerebralnoj paralizi!

Dr. Miroslav Pospiš se osvrnuo i na 5. Svibanj - Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom o kojem se još uvijek premalo govori u medijima, ako i o tome što je to cerebralna paraliza. Cerebralna paraliza nije bolest!

Dnevni red vodio je dopredsjednik Saveza, Miljenko Mišljenović. Sve točke dnevnog reda su jednoglasno usvojene. Usvojeno je primanje u članstvo novih udruga sukladno podnesenim zahtjevima i odluci Upravnog odbora HSUCDP. U HSUCDP su tako primljene udruge iz Našica, Daruvara, Križevaca , te naša Udruga iz Ivanić-Grada. Primanjem u Savez novih udruga članica, HSUCDP broji 36 udruga članica. Svrha saveza je rad po projektima i podizanju samosvijesti.

Dr. Miroslav Pospiš osvrnuo se kako se u Savezu strogo vodi računa o financijskom poslovanju. Troši se ciljano na projekte koji su za svaku godinu isplanirani. istaknuo je da Hrvatska još uvijek premalo izdvaja za rad udruga i saveza naspram Rebulike Slovenije. U planu je izdavanje Riječnika stručnih riječi nama laicima nerazumljivih pojmova. Predlaže se da se napravi jedinstveni obrazac izvještaja o radu udruga. Isto tako, predlaže da treba osnovati Referentni centar u kojem bi se vodio popis osoba s cerebralnom paralizom i popis institucija koje im pružaju stručnu pomoć.

Po zaključenom dnevnom redu otvorena je rasprava. Predstavnica udruge iz Splita iznijela je probleme nepristupačnosti u gradu i barijerama, te da bi bilo dobro održati skup osoba s invaliditetom u Splitu. Predstavnik udruge iz Bjelovara govorio je o problemima zapošljavanja osoba s invaliditetom. Predstavnica Istarske županije smatra da se dosta postiglo na pobojšljanju pristupačnosti za osobe s invaliditetom na njihovu području. Napravili su Vodić kroz Istru za osobe s invaliditetom, a uskoro će se otvoriti i SOS telefon za osobe s invaliditetom. Udruga iz Rijeke ima velik broj članova, zalaže se za zapošljavanje osoba s invaliditetom i u udruzi ima zaposlene 3 osobe s invaliditetom. Predstavnica udruge iz Karlovca iznijela je problem kako nemaju adekvatnu pomoć za djecu s CP-om, a koja je i te kako potrebna djeci i roditeljima u osvješćivanju što je to cerebralna paraliza.

Zapisnik rada skupštine vodila je Tajnica HSUCPD; Željka Matanov, dipl.soc.radnica. Skupština je s radom završila u 13 sati, nakon čega su uslijedili zajednički ručak i druženje. Lijepo je sresti znance i prijatelje! Uspješan rad svima želimo i u idućoj godini!

Facebook podijeli