Mali princ


Dana 26.5.2020. godine, Juraj Pavković – koordinator za osobe s invaliditetom u Udruzi „Mali princ“, održao je intervju s načelnikom Stožera civilne zaštite Grada Ivanić-Grada, gospodinom Željkom Posilovićem. Ovim putem zahvaljujemo gospodinu Posiloviću što nas je posjetio i dodatno nas uputio u sve epidemiološke mjere kojih se moramo pridržavati u našem daljnjem radu. U nastavku donosimo cijeli intervju.

JURAJ: S nama je danas načelnik Stožera civilne zaštite Grada Ivanić-Grada, gospodin Željko Posilović. Gospodine Posilović,  danas ste nas posjetili kako bi napravili inspekciju ureda, pa ako nam možete reći kakvo je Vaše mišljenje o epidemiološkim mjerama koje ste zatekli?

NAČELNIK: Dozvolite mi prvo da Vas sve pozdravim u Udruzi „Mali princ“. Zahvaljujem Vam što se brinete o našim sugrađanima. Ne samo našim sugrađanima, već i o građanima susjednih nam općina. Svojim djelovanjem Udruga „Mali princ“ povezuje širu lokalnu zajednicu u jednu suradnu cjelinu. Ja nisam danas došao u inspekciju, ja sam došao malo da pogledam vaš novi prostor. Jako sam zadovoljan s ovim prostorom, iako ga do sada nisam imao priliku obići i vidjeti.  Vi kao Udruga možete početi sa radom, no morate se pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera, a vidim da ih već i poštujete. Ono što sam spomenuo voditeljici, potrebno je istaknuti vidljivo na ulazu plakat preporuke preventivnih higijenskih mjera za zaštitu od COVID-19 virusa izdan od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Svi javni prostori na području Republike Hrvatske imaju to istaknuto.

Što se tiče same slike Ivanić-Grada, mogu kao načelnik Stožera biti jako zadovoljan. Imali smo jedan slučaj zaraze u našem gradu, no ta osoba se nije zarazila u našem gradu, već u drugoj općini i nadam se da će takva povoljna epidemiološka slika ostati i nadalje. Svi se moramo još uvijek pridržavati propisanih epidemioloških mjera i moramo biti odgovorni. Vi ste oni koji ste odgovorni i koji ćete se pridržavati svih uputa stožera i ne bi trebalo biti nikakvih problema nastavno uz vaš budući rad. Želim vam dobar i uspješan daljnji rad i da nastavite sa svim svojim planiranim aktivnostima.

JURAJ: Hvala Vam. Moje prvo pitanje bi bilo kako ste se vi kao načelnik Stožera civilne zaštite Ivanić-Grada osjećali u trenutku kada ste čuli da u Republiku Hrvatsku dolazi jedna globalna pandemija i da ćete vi ispred Grada biti na prvoj crti obrane? Kako ste se osobno osjećali, jeste li pomislili „Kud baš mene, za mog mandata?“ ili ste rekli „Dobro, izdržao sam i gore stvari, izdržat ću ja i ovo“.

NAČELNIK: Kao i svi načelnici Stožera u Republici Hrvatskoj, bili smo zatečeni s tim novim stanjem, rekao bih nevidljivim neprijateljem. Ja sam, primjerice, kao branitelj bio na ratištu i znao sam odakle dolazi opasnost, ali ovdje nismo mogli nikako dokučiti, naravno ne samo mi nego i svi ostali naši stručnjaci, doktori, epidemi olozi, koji nisu mogli znati gdje će nas zadesiti virus. Privikavali smo se svi zajedno, možemo reći da smo kroz ova tri mjeseca dobro radili, da su naši građani slušali naše odluke i poštivali ih. Najgore je bilo kada smo trebali izdavati propusnice našim građanima. Mi smo dosta drugo držali propusnice između naše dvije općine i zbog toga je bilo dosta upita građana o ukidanju tih propusnica. Međutim, obzirom da smo imali jedno žarište u susjednoj općini, gdje nismo mogli dozvoliti da se to proširi i na naš Grad, u dogovoru s načelnicima stožera općine Kloštar Ivanić i Križ dogovorili smo da se do daljnjega propusnice ne ukidaju. Tako je bilo sve dok nije došlo do sporazuma na razini Zagrebačke županije i Grada Zagreba o ukidanju propusnica. Imali smo još jednu veliku opasnost. Naime, to su bili svi naši sugrađani koji su dolazili iz inozemstva. U tom smo smislu bili jako oprezni te je naša policijska postaja pratila tijek tih građana koji su morali ići u samoizolaciju. Bilo je čak i slučajeva da se pojedinci nisu držali samoizolacije, ali naša policija je na to reagirala i sankcionirala. Naravno da mi kao Stožer nećemo i ne možemo naše građane sankcionirati, ali ih možemo uvijek upozoriti na to da se pridržavaju svih uputa. Znači, svi smo učili kako se ponašati, mislim da smo jednu lekciju naučili i nadam se da se to nakon ljeta neće ponoviti.

Kroz ovo razdoblje stručnjaci cijelog svijeta traže lijek i ja nekako zaista vjerujem da će uspjeti u tome. Na nama je da se i dalje pridržavamo one nekakve distance koja mora postojati. Virus ne djeluje ako prođemo jedan kraj drugog, ali u skupinama je lako prenosiv. Danas tokom dana nanovo očekujemo nove olakšavajuće mjere. Tako da će se, primjerice, svadbe u zatvorenom prostoru moći odvijati uz do 100 ljudi, a van zatvorenog prostora i do 300 ljudi. Dakle, možemo još jednom zaključiti da nam je svima bilo teško, svi smo učili, ali u tome nam je izuzetno puno pomogao Nacionalni stožer i naravno sve mjere koje je propisivao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Držali smo se tih mjera koliko god smo to mogli, upozoravali građane, a i oni su sami u tome puno pomagali. Ja bi se u tom smislu zahvalio svim građanima Ivanić-Grada, Nacionalnom stožeru, svim našim liječnicima i epidemiolozima i zaista se nadam da smo naučili jednu lekciju.

JURAJ: Dobio sam informaciju da ste u mladosti igrali nogomet, a budući da ja jako volim nogomet, ja sam cijelu ovu karantenu nekako sebi pojednostavio kao jednu veliku utakmicu. Na početku smo dobili nekakve glupe golove, onda smo se vratili na 1:1 i sad napadamo da damo taj konačan pogodak i da pobijedimo u toj utakmici. Ipak, moramo biti izuzetno oprezni da nam ne naprave ponovno kontru i da ne dobijemo posljednji gol.

NAČELNIK: Tako je, ovo je bila stvarno jedna velika utakmica u kojoj smo se svi borili, pa praktično kako ste rekli jedan na jedan. Mislim da mi u ovoj utakmici u produžecima vodimo, da smo u konačnici i pobijedili, ali moramo i dalje ostati odgovorni. Naša je slika na nacionalnom nivou jako dobra, imamo već preko dvadeset tisuća turista koji nam pristižu većinom iz Slovenije i Njemačke. Sliku je malo pokvarilo stanje u Brodsko-posavskoj županiji gdje su pristigli radnici iz Švedske i Njemačke bili zaraženi. Od jučer nemamo nijednu zaraženu osobu u Republici Hrvatskoj. Ipak, opet naglašavam da moramo biti odgovorni i jedino tako ćemo pobijediti tu utakmicu.

JURAJ: Ja se nadam istome, kao i vi. Gospodine Posilović, puno Vam hvala na intervjuu.

NAČELNIK: Hvala vam lijepa, želim Vam puno sreće u radu i ostanite zdravi.

Facebook podijeli