Mali princ


Dana 26.5.2020. godine, Juraj Pavković – koordinator za osobe s invaliditetom u Udruzi „Mali princ“, održao je intervju s načelnikom općine Kloštar Ivanić, gospodinom Željkom Filipovićem. Ovim putem još jednom zahvaljujemo gospodinu Filipoviću na izdvojenom vremenu, ugodnom razgovoru, a osobito na tome što je još jednom podržao rad naše Udruge „Mali princ“. U nastavku donosimo cijeli intervju.

JURAJ: Danas je s nama načelnik općine Kloštar Ivanić, gospodin Željko Filipović. Na početku ovog intervjua želio bih Vam se u svoje osobno ime i ime članova Udruge zahvaliti što nam u ovoj teškoj situaciji uzrokovanoj virusom COVID-19 i u situaciji jedne globalne pandemije niste uskratili prijeko potrebna sredstva i tako nam puno pomogli.

NAČELNIK: Postojao je zajednički interes sve tri općine, odnosno Grada i dvije općine da vam pomognemo. Draga nam je dužnost pomoći takvoj jednoj udruzi koja se brine o mladim osobama tj. djeci i invalidnim osobama koje trebaju pomoć i suradnju kako bi se bolje danas, sutra uklopile u naš život, naše društvo i našu zajednicu i to je na veselje svih stanovnika, kako Kloštar Ivanića, tako i ostalih. Posebno nam je drago kada čujemo da dobivate i sredstva iz ministarstva, nadamo se i županije. Također mi je posebno drago bilo čuti da ste Dječjem vrtiću „Proljeće“ Kloštar Ivanić poklonili didaktička sredstva, nedugo, prošli tjedan i to me veseli. Uzajamna suradnja je jako dobra s jedne i druge strane, pa ne vidim zapreku da bi to trebalo prekinuti, dapače još puno poboljšati.

JURAJ: Za početak ako nam možete malo predstaviti socijalne mjere koje općina provodi kako bi pomagala najugroženijim skupinama, umirovljenicima, osobama koji ne mogu sami sebe pomagati.

Općina Kloštar Ivanić svake godine u sklopu proračuna donosi socijalni program, kojim je u ovoj godini predviđen iznos od malo više od milijun kuna, usmjeren osobama koje ne mogu platežno riješiti svoja pitanja plaćanja računa, zatim pitanje vezano uz stipendije učenicima i studentima na što smo posebno ponosni, koji ove godine iznosi 256.000,00 kn. Po tom pitanju se možemo pohvaliti da smo jači čak i od Grada Ivanić-Grada. Zatim, imamo mjere vezane uz Crveni Križ gdje za redovnu djelatnost Crvenog Križa izdvajamo 40.000,00 kn. Zatim mjere vezane uz božićnice za umirovljenike povodom božićnih blagdana. Isto tako, moram spomenuti prijevoz studenata gdje sufinanciramo sa 200,00 kn prijevoz svakog studenta. Vezano uz rad udruga, gdje ste se i vi kandidirali, imali smo također predviđena sredstva i naše povjerenstvo je odobrilo ta sredstva. Pomoću tih mjera svima pokušavamo pomoći. Također, imamo i pojedinačne zahtjeve ljudi, npr. slučaj gdje je hrvatski branitelj ostao bez kuće u požaru, gdje moramo pružiti pomoć jer je ostao praktički bez svega. Također sufinanciramo i školu plivanja za djecu 3. razreda osnovnih škola. Isto tako i sufinanciranje osoba u socijalnoj potrebi tj. djece koje idu svake godine preko Crvenog križa na more u Selce. Sve to stoji u programu socijalnih potreba općine Kloštar Ivanić i na to smo ponosni jer dosta veliki iznos izdvajamo iz svojeg proračuna.

JURAJ: Stvarno trebate na to biti ponosni. Obzirom da ste spomenuli slučaj vezan uz hrvatskog branitelja kojem je kuća stradala u požaru, inače to prilikom intervjua ne radim, ali ovom prilikom bih Vam želio posebno čestitati što ste pomogli tom gospodinu u obnovi kuće. To je ipak jedna populacija koja je puno pridonijela u obrani i stvaranju države Hrvatske i mi im moramo pomagati kako god možemo. Budući da je naša Udruga „Mali princ“ udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom, Udruga je zaposlila jednu mladu osobu s invaliditetom, pa me interesira kako gledate na zapošljavanje osobe s invaliditetom i imate li Vi u planu u općini Kloštar Ivanić zaposliti u budućnosti osobu s invaliditetom?

NAČELNIK: Mislim da bi se u općinama i općenito u javnoj upravi moglo mnogo toga učiniti reorganizacijom i reformom, prvenstveno da bi se na taj način moglo zaposliti osobe s invaliditetom. Vezano uz općine, gradove i neke državne urede, zapošljavanje osoba s invaliditetom bi trebalo zakonski regulirati. Na žalost to još nije zaživjelo, čak ima još i naznaka za smanjenje određenih sredstava, no nadam se da se to neće dogoditi. Jer u ovoj krizi uzrokovanoj pandemijom COVID-19, oni koji su pogođeni su oni koji i najviše trebaju, a to su osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju. Zato se zalažem za reorganizaciju na način da bi se zakonski uvjetovalo, pojedinim općinama i gradovima, da se zaposli ta skupina osoba. Kod nas je kao vježbenik u administraciji prije dvije-tri godine radila jedna osoba, a poslije sam čuo da je i zaposlena nakon toga u lječilištu Naftalan.  Mislim da je to isto dobra poveznica, a bilo bi mi drago da možemo i na ovaj način regulirati taj problem koji je na korist svih nas.

JURAJ: Jako lijepo. Budući da ja jako volim nogomet, moram Vas upitati ako nam možete ukratko predstaviti kako pomažete nogometni klub i sport općenito u općini Kloštar Ivanić i ukoliko imate neki veliki uspjeh kluba da nam ga ukratko predstavite.

NAČELNIK: Rad nogometnog kluba pomažemo isto kao i sve udruge. Po Zakonu o udrugama mi smo raspisali natječaj, na koji su se ove godine prijavila tri kluba na području općine Kloštar Ivanić. To je karate klub „Kick“ iz Kloštar Ivanića, gdje je velik broj mladih osoba, djece podjednako i muškog i ženskog spola. Postižu velike uspjehe, čak i u grupnom natjecanju bilo je državnih prvakinja koje smo nagradili. Taj klub djeluje i na području Križa, tamo postiže malo veće uspjehe, no ne znači da u budućnosti neće biti većih uspjeha djece na području općine Kloštar Ivanić. Isto tako pomažemo i streljačkoj udruzi „Lipovec“  i prije dvije godine smo imali omladinskog prvaka države u pucanju na glinene golubove, što je jako lijepi uspjeh i na to smo ponosni. Već drugu godinu, prošle godine i ove godine, 5. srpnja će biti državno prvenstvo u pucanju na glinene golubove u općini Kloštar Ivanić, na strelištu na Lipovcu. Smatram da je to jedan lijepi događaj, da se državna prvenstva odigravaju u tako malim sredinama, da ne kažem selima, praktički u mojem rodnom selu. Vezano za nogometni klub „Kloštar“ osnovan 1952. godine, pratimo rad kluba, imamo dobre, mlade dečke, najbolje kadete na ovom području. U natjecanju prošle godine osvojili su prvo mjesto. Imamo i male limače. Seniorski dio je trenutno u prvoj županijskoj ligi i nažalost zbog ove situacije s pandemijom nisu mogli nastaviti projektni dio prvenstva. Iako su imali prosječne rezultate, generacijski se to okreće vezano uz rezultate, nekada su bolji, nekada su manje uspješni. Prije tri godine smo bili prvi, a sada smo skoro na samom začelju, no to ne znači da neće biti novih generacija, pogotovo kadeta, koji su najbolji u ovom dijelu županije, tako da se nadam da će oni nastaviti tradiciju svojih očeva i prijatelja.

JURAJ: I ja se tome nadam, a sada gospodine Filipović, jedno pitanje koje također nisam mogao a da Vam ga ne postavim. Svi smo se skupa suočili s jednom nezapamćenom epidemijom i najvećom opasnosti, mogu slobodno reći, koju naša domovina nije iskusila od Domovinskog rata, pa ako nam možete ukratko prokomentirati i korona krizu, a ukratko nam i predstaviti kako je općina Kloštar Ivanić tih dana i mjeseci funkcionirala.

NAČELNIK: Vezano za COVID-19 krizu, kao i svugdje u Hrvatskoj i u općini Kloštar Ivanić djelovao je Stožer civilne zaštite koji je brinuo o sigurnosti samih građana na području općine Kloštar Ivanić. Smatram važnim istaknuti da na području općine Kloštar Ivanić nismo imali niti jednog zaraženog, pa mislim da to sve govori o dobrom i uspješnom radu našeg lokalnog Stožera civilne zaštite. U stožeru su, kao i u nekim prošlim vremenima dobrovoljno sudjelovali naši branitelji koji djeluju u dvije udruge. To su pripadnici Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „RIS“ Kutina, te pripadnici „HVIDRA“-e. Oni su i dalje na raspolaganju načelniku Stožera civilne zaštite, inače mojem zamjeniku Branku Šafranu, tako da smatram da je to jako dobro organizirano i nadam se da drugog vala neće biti. Ako će biti, poučeni smo dobrim iskustvom i praksom, te ćemo biti spremni zaštititi naše građane i brinuti se o svemu na području općine Kloštar Ivanić.

JURAJ: Mi se svi također nadamo da drugog vala neće biti. Sve smo preživjeli, pa ćemo i to. Gospodine Filipović bila mi je čast i jako ugodno danas razgovarati s Vama. Naš intervju je protekao bez poteškoća i jako mi je drago zbog toga.

NAČELNIK: Meni je također drago i ako mogu pomoći bit će mi čast. Kada preselimo u našu novu općinsku zgradu volio bih da nas posjetiš i da vidiš gdje mi radimo.

JURAJ: Bit će mi drago, iako imamo malo poteškoća s prijevozom i svladavanjem arhitektonskih barijera, no nešto ćemo smisliti.

NAČELNIK: Dogovorit ćemo najprikladniji način. Tamo gdje ima volje ima i načina.

JURAJ: Tako je, slažem se. Hvala Vam još jednom i to bi bilo sve za danas.

NAČELNIK: Hvala.

Facebook podijeli