Mali princ


Po već staroj tradiciji, kad god se pojavi za nas važan datum, potrudimo ga se dostojno, na našoj igraonici i obilježiti. Ovog puta obilježili smo 5.10. Svjetski dan cerebralne paralize.

U srijedu, 05. listopada 2016. godine, u Udruzi roditelja djece i osoba s invaliditetom „Mali princ“ naša već dobro uhodana aktivnost igraonica započela je pomalo drugačijim tonom od uobičajenog. Naime, ovog datuma obilježava se Svjetski dan cerebralne paralize, te smo ga se mi potrudili obilježiti izradom prigodnog plakata kojeg smo nazvali „More dobrih želja“. Tako smo se već nakon okupljanja s puno volje primili izrade plakata pod dirigentskom palicom naše voditeljice Srđane. Nakon dobivenih uputa, svatko se uhvatio svog dijela posla. Da to naše more ne bi ostalo pusto pobrinuli su se naši mali prinčevi koji su izrezali i obojili ribe te ih na kraju i nalijepili na morsko plavi hamer  papir. Nakon što smo naše more nastanili ribama, trebalo je još i brodove staviti u njega. Brodove smo izradili od kolaž papira zelene boje jer je to boja koja simbolizira cerebralnu paralizu. Za ovu prigodu, kao novotariju na igraonici, brodove smo izradili origami tehnikom, koja se pokazala kao pravo osvježenje na radost naših članova. Na brodiće smo napisali naše dobre želje upućene djeci koja imaju cerebralnu paralizu. Naši članovi su svi pokazali veliko srce i prihvaćanje prema osobama s cerebralnom paralizom, iskazali su želju da im budu prijatelji, da se zajedno druže, šetaju, igraju te su poželjeli da osobe s cerebralnom paralizom uvijek uz sebe imaju osobe koje ih vole i uljepšavaju im život. Uz igru i druženje, te uz pomoć naše volonterke Nikoline, svi zajedno nešto smo i dodatno naučili o cerebralnoj paralizi.

Između ostalog, na plakat smo nalijepili i dijelove iz članka pod naslovom „Kroz život osobe s cerebralnom paralizom“ naše članice i vrsne slikarice Andreje Belić koja je pravi primjer da je, cerebralnoj paralizi usprkos,  ne zatvarajući se u sebe, te uz jaku volju i požrtvovnost, sve moguće. Ovaj plakat kojeg smo izradili biti će izložen u Osnovnoj školi „Đure Deželića“ kako bi se i učenici putem njega mogli barem malo senzibilizirati te naučiti da i djeca i osobe s cerebralnom paralizom mogu postati jako dobri prijatelji i jako vrijedni ljudi.  

Autor članka: Daniel Hanžek

 

Facebook podijeli