Mali princ


Postoje brojne nove mogućnosti komuniciraja za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, a kako je to sve izgledalo na Konferenciji posvećenoj upravo tome, iz perspektive naše članice Udruge, Andreje Belić, pročitajte u nastavku članka, koji na najbolji način prikazuje cjelokupni doživljaj i iskustva te nove spoznaje i napredak s područja potpomognute komunikacije.

(FOTO: preuzeto sa E-Glas)

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović održana je konferencija o asistivnoj tehnogiji i komunikAACiji u periodu 01. – 02. rujna 2016. U Zagrebu u Kristalnoj dvorani hotela Westin na kojem su sudjelovali vrhunski svjetski stručnjaci te korisnici asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije. Voditelj programa konferencije bio je dr. sc. prof. Miroslav Vrankić s tehničkog fakulteta Rijeka, gdje je nositelj kolegija Asistivna tehnologija. Pored toga osnivač je tvrtke E-Glas koja se bavi proizvodnjom asistivne tehnologije te koji je i sam inovator te inovirao pomagala Servus za nepokretne osobe u kućanstvu.

Predavanje 01. rujna 2016.  je započeo je John Costello  - logoped iz Bostona koji nam je prezentirao svoje radno iskustvo iz Dječje bolnice o metodama i odabiru alata AAC – odnosno pristupa djetetu kako uspostaviti komunikaciju s širim spektrom raznih dijagnoza uz stručni tim. Procjena djeteta njegove sposobnosti se provode u dužem periodu. Pomoću sredstava sličica, boja, pokreta, glazbe. Tako dijete nema osjećaj učenja nego kroz igru prihvaća i pokazuje sposobnosti i zanimanje prema određenim zadacima postavljenih odgovarajućoj dobi djeteta. Veoma je važno što ranije krenuti sa ranom intrevencijom.  John Costtelo prof. logoped nam je prenio nove spoznaje koje je vrijedno hvale sa svojim radnim iskustvom preko 30 godina, gdje je ujedno direktor programa potpomognute komunikacije.

Prof. logoped Patricia Politano iz Chicaga koja radi na University of Illinois  izlagala je o metodama pristupa AAC uređaja dodir, sklopke, skeniranje pogledom. Iz svog dugogodišnjeg praktičnog iskustva pričala je o različitim metodama pristupa – načinima korištenja komunikatora prilagođenih različitim potrebama i mogućnostima neverbalnih korisnika s višestrukim teškoćama, da li se radi o cerebralnoj paralizi, Down sidromu, autizmu itd. Naglasila je prof. Patricia kako bi trebali svi imati jednake šanse za kvalitetu života.

Slijedila je pauza, u međuvremenu moglo se obići prezentirane postere različitih ustanova i organizacija Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije gdje je bio prikaz njihov rad s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom te se moglo isprobati komunikator – Tobii  upravljanje pogledom, rad na kompjuteru pomoću glave, komunikator sa sličicama za djecu i osobe s autizmom te oprema za kompjuter za djecu i osobe s  višestrukim senzomotoričkim teškoćama.

Nakon pauze bilo je izlaganje majke Ane Alapić dječaka sa spinalnom mišićnom atrofijom koji  je u Hrvatskoj prvo dijete na respiratoru  upisan u redovni predškolski odgoj.  Majka Ana nam je ispričala pozitivnu priču o ravnatelju koji se bez ikakvih predrasuda priprema primiti dječaka u redovnu osnovnu školu.

O asistivnoj tehnologiji u školama je izlagala magistra edukacijske rehabilitacije  Ines Delzotto, u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula osnovala je prvi službeni Kabinet za asistivnu tehnologiju u Hrvatskoj za pogodnost  rada s učenicima s teškoćama u razvoju.

Imali smo mogućnost pogledati reportažu  „Moja odskočna daska za samoopredjeljenje“ o Kathrin Lemler iz Njemačke koja nas je pozdravila putem skypa.  Kathrin Lemler je djevojka s težim oblikom cerebralne paralize potpuno fizički ovisna o drugoj osobi, no ipak samostalna, sposobna za rad zahvaljujući komunikatoru – Tobii upravljanje pogledom. Završila je fakultet i sada radi kao pedagog,  voditelj projekta, konzultant, autor, i usput, žena s invaliditetom. Živi trenutno  u Kölnu gdje pohađa poslijediplomski studij rehabilitacije. U slobodno vrijeme bavi se letenjem. Vrlo lijepa reportaža.

Ružica Magušić, prof. logoped radi u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava  prezentirala je o razvoju i usvajanju AAC  medota za hrvatski jezik.  Iznijela je najnovije praktične rezultate svog rada. Predstavila je primjere sržnog rječnika (core vocabulary boards) za početnu kao i za potpunu komunikaciju. Uz prof. logopedicu Ružicu  pridružila se njezina učenica Maja Pleša sa svojim kratkim predstavljanjem. Koliko joj je znači komunikator – Tobii upravljanje pogledom u  školovanju i općenito u svakodnevnom životu.

Komunikaciju mislima je predstavio Guruprasad Madhale Jadav projekt uređaja komunikacije upravljanje mislima,  taj komunikator je namijenjen za osobe koje su potpuno nepokretne, ne mogu govoriti, a ne mogu ni koristiti komunikaciju pogledom. Projekt razvoja uređaja za komunikaciju mislima koji se odvija na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

David Hofer nas je upoznao s njihovim svjetskim poznatim proizvodom  asistivne tehnologije za pristup računala kao i uređaj IntegraMouse koji omogućava pristup računalu pomicanjem usana.  Dugih niz godina radi u području asistivne tehnologije, direktor je neprofitne organizacije LIFEtool iz Austrije kao i istoimene tvrtke kćeri LIFEtool koja je posvećena razvoju asistivne tehnologije i edukativnog softvera.

Iz njemačke tvrtke REHAdapt, jedne od najnaprednijih tvrtki u svijetu za izradu specijaliziranih stalaka za montažu uređaja asistivne tehnologije direktor Uli Ehlert je imao prezentaciju o montaži komunikacijskih pomagala.

Na kraju programa se predstavio Mario Marušić sa svojom osobnom pričom kako je moguće neovisno živjeti i raditi unatoč najtežem invaliditetu. Iako nepokretan, Mario uz pomoć asistivne tehnologije radi kao DJ te je slijedio party na 17. katu hotela  od kud se pruža prekrasan pogled na Zagreb, baš kao Zagreb na dlanu.

Drugi dan konferecije 02.rujna 2016. Gavle Porter  iz Australije koja je izumiteljica komunikacijskih knjiga PODD (Pragmatic Organisation Dynamic Display) – jednih od dobrih komunikacija za djecu i osobe s autizmom, prezentirala nam je o AAC metodi za osobe s višestrukim teškoćama. Navela je primjer : o jednoj djevojčici  gluhoj s težim oblikom cerebralne paralize, dvije godine su istraživali da ustanove njenu dijagnozu, nisu shvatili da ne čuje. Nakon puno rada djevojčica, sada već djevojka uspješno se školuje i radi prema svojim mogućnostima. Vrlo zanimljivo predavanje.

Docentica na Odsjeku za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Jasmina Ivšac Pavliša je prezentirala na temu  uz video matrijal „Poremećaji iz spektra autizma i potpomognuta komunikacija“, kakve su prednosti  uvođenja potpomognute komunikacije kako svladati prepreke – steći bolju komunikaciju s djetetom.

Partner Tobii Dynavox je dodijelio jedan svoj uređaj – komunikator upravljanje pogledom Ivanu Vnučecu  te direktor Uli Ehlert iz njemačke tvrtke REHAdapt je donirao Ivanu stalak za Tobii,
odmah iza toga uslijedilo je zajedničko fotografiranje sa svim sudionicima konferencije.

Iza pauze Magnus Sundelin iz Švedske tvrtke Tobii Dynavox svjetski vodeće tvrtke u području asistivne tehnologije koja proizvodi najnaprednije komunikatore upravljane pogledom. Održao je predavanje  o softverskom rješenju  za potpomognutu komunikaciju - koncept "EyeGaze krivulje učenja" te komunikatore kojim se upravlja pogledom.

Hector Minto iz Engleske nam je predstavio područje o komunikacijskim alatima i metodama za dvije vrlo različite skupine korisnike: osobe s Rettovim sindromom i one s afazijama. Radi u području asistivne tehnologije i AAC-a  20 godina. Razvio je iznimno uspješan koncept "EyeGaze krivulje učenja", koji sada omogućuje osobama s teškim invaliditetom priliku da znatno ranije započnu svoj put prema AAC-u. Njegov je rad utjecao na donositelje odluka i kreatore politika u zdravstvu i obrazovanju, na korist mnogih sadašnjih i budućih korisnika potpomognute komunikacije.

Još jedno zanimljivo predavanje  od prof. John Costella metode koje se koriste u bolnicama i jedinicama intenzivnog liječenja kako bi se omogućila komunikacija osobama koje ne mogu govoriti. Integrirajući metode u postojeći sustav brige za pacijenta  može se omogućiti brži oporavak  kao i kraći boravak pacijenta u bolnici.

Prof. Patricia Politano u ovom izlaganju podijelila je svoje praktično iskustvo sa zanimljivim video zapisima  osoba s cerebralnom paralizom, Down sindromom i još ostalim razvojnim poremećajima uz potpomognutu komunikaciju.

Također prof. John Costello je imao zanimljivu prezentaciju o  metodama potpomognute komunikacije za slijepe i slabovidne osobe.

Konfereciju  je zatvorio  dr. sc. prof. Miroslav Vrankić  svojim predavanjem ALS , mišičina distrofija i multiple skleroze -  različita rješenja za osobe s najtežim invaliditetom: kao što je npr. uređaj Servus za upravljanje domom pomoću govora - može primati naredbe osobe kao što je npr.: zatvori vrata, upali svijetlo i slično te uređaje za alternativni pristup računalu te različita komunikacijska pomagala. Više informacija se može saznati na www.ataac.eu

Ova konferencija je omogućila nova  znanja, nove pothvate za djecu, osobe s invaliditetom, kao i za njihove roditelje te za suradnike koji se bave tom problematikom . Nadam se da će sa ove konferencije prenijeti  iskustva od vrhunskih svjetskih stručnjaka i zaživjeti u našem državnom sustavu. Lijepo i korisno je znati da u Lijepoj našoj postoje ljudi koji produbljuju svoja znanja za kvalitetniji život djece i osoba s invaliditetom kao što se zalaže dr. sc. prof. Miroslav Vrankić i njegov stručni tim.

                                                                                                                                                           Autor članka: Andrea Belić     

                                                                                                                                                           06. rujna 2016.  

Facebook podijeli