Mali princ


Slika Nakon najavljene Vladine mjere oduzimanja prava osoba s invaliditetom na besplatno korištenje autocesta oglasio se i predsjednik naše Udruge, Dubravko Pavković protestnim pismom upućenim Vladi RH za ponovno razmatranje ove odluke. Pismo je proslijeđeno i u Ured Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Sabor RH i odbore, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, te Klubove parlamentarnih stranaka.

Protestno pismo predsjednika Udruge objavljujemo u cijelosti:

Poštovana gospođo Kosor,

 

Između ostalog u programu za oporavak gospodarstva predlaže se ukidanje prava osobama s invaliditetom na besplatnu vožnju autocestama popularna smart kartice. Pitam se hoće li se zastupnici pritom upitati kako će ubuduće putovati osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i hoće li im se pritom uskratiti pravo na rad, sportske aktivnosti, društveni život, terapije i sl.

 

Ovu povlasticu, ja kao roditelj djeteta koje se kreće u invalidskim kolicima i zbog toga ne može koristiti javni prijevoz, jer nije prilagođen njegovim potrebama, a nema niti najave da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti , ne smatram povlasticom nego kompenzacijskim gestom države jer mi je uskraćena mogućnost za većom mobilnošću zbog neprilagođenog javnog prijevoza, dodatnih troškova za adaptaciju osobnog automobila, kupnje automobila koji odgovara potrebama osobe koja koristi invalidska kolica i sl.

 

Ukoliko se donese odluka o ukidanju smart kartice, morate znati da preuzimate odgovornost za izravnu diskriminaciju mnogih osoba s invaliditetom i da njima i meni oduzimate pravo na veći dio mobilnosti. Samo osobni automobil omogućava mi kretanje na većim udaljenostima od nekoliko stotina metara i mogućnost uključivanja u život zajednice.

 

Bojimo se da je ovo još jedna mjera kažnjavanja osoba s invaliditetom koje su u najtežem položaju i diskriminirane u svakom pogledu. Svaka eventualno neovlašteno korištenje ove povlastice izvolite kazniti, pri tome ne kažnjavajući prijekim sudom sve one kojima je to pravo mjera poklonjena uslijed njihovog teškog invaliditeta.

 

U očekivanju da neće doći do ukidanja ove povlastice,

 

Predsjednik Udruge roditelja djece i osoba s invaliditetom „Mali princ“

Dubravko Pavković

Facebook podijeli