Mali princ


Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom «Mali princ» 2007. godine započela je s aktivnošću uklanjanja arhitektonskih barijera te uređivanja i poštivanja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom pod nazivom «Mobilnost i arhitektonske barijere». «Mali princ» jedina je udruga na našem lokalnom području koja se aktivno bavi rješavanjem ove problematike. Predstavnici Udruge redovito izlaze na teren te obavještavaju komunalnog redara o svim nepravilnostima na koje nailaze, a gdje se utvrdi da se u praksi nije primjenjivao Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama sa invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN br.151/05).

 

U provođenju ove aktivnosti udruga «Mali princ» kontinuirano surađuje s Gradom Ivanić Gradom, Komunalnim centrom Ivanić Grad d.o.o. te Policijskom postajom Ivanić Grad. Provođenjem ove aktivnosti dosad su ostvareni pozitivni rezultati čemu najbolje svjedoče izgradnja pristupne rampe na ulazu u dvoranu Srednje škole «Ivan Švear», iscrtavanje pješačkog prijelaza kod Društvenog doma Šarampov Donji (gdje je sjedište Udruge, a čime se pridružilo inicijativi Mjesnog odbora Šarampov Donji da se obilježavanjem pješačkog prijelaza stvore minimalni sigurnosni uvjeti prelaska pješaka na opasnom i nepreglednom zavoju prema Žutici), postavljanje tabli «Ako ste uzeli moje parkirališno mjesto hoćete li i moj invaliditet» na parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom i sl.

 

Predstavnici udruge «Mali princ» izlaskom na teren u mjesecu lipnju uočili su kako je na parkiralištu ispred Super Konzum prodavaonice u Ivanić Gradu, Žitna b.b. uklonjeno čak 9 parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom! Na navedenom parkiralištu tada je postavljen prometni znak koji označava da je za osobe s invaliditetom dostupno 5 parkirališnih mjesta. Predstavnici Udruge utvrdili su kako ispred Super Konzum prodavaonice ukupno ima oko 200-tinjak parkirališnih mjesta, a samo ih je 5 predviđeno za osobe s invaliditetom, što nije u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN. br.151/05), u kojem stoji da se uz građevinu javne i poslovne namjene izvodi 5% pristupačnih parkirališnih mjesta u odnosu na ukupan broj parkirališnih mjesta, ali ne manje od jednog.

 

Slika Udruga je na navedenu situaciju reagirala slanjem elektronske pošte upravi Konzuma s molbom za objašnjenjem razloga za uklanjanje 9 parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Do današnjeg dana odgovor nismo dobili, no, u međuvremenu, na spornom parkiralištu vraćeno je 9 parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom te ih je sada ukupno 14.

 

Upravi Konzuma ovim putem zahvaljujemo što su uvažili našu reakciju te osobama s invaliditetom osigurali 14 parkirališnih mjesta ispred Super Konzum prodavaonice.

 

Slika No i dalje nemamo odgovor na pitanje na čiju je inicijativu i po kojoj osnovi došlo do uklanjanja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Također, nije nam jasno, kada je već označeno novih 9 parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom zašto ponovno nije označeno i onih starih 5 koji su slabo vidljivi.

 

Slika Prometni znak da je za osobe s invaliditetom osigurano 5 parkirališnih mjesta još se uvijek nalazi na parkiralištu. Zašto nije pravovremeno uklonjen?

Nadamo se kako ćemo s vremenom dobiti odgovore na naša pitanja.

 

*** Upravo smo iz uprave Konzuma telefonski primili objašnjenje kako se radi "o jednostavnoj pogrešci unutar službe koja je uklonjena u najkraćem mogućem roku".

Facebook podijeli