Mali princ


Slika U Udruzi roditelja djece i osoba s invaliditetom „Mali princ“ u srijedu, 18. rujna 2013. godine, odvijala se još jedna igraonica (od 17:30h do 19:30h). Ovu igraonicu vrijedi istaknuti od ostalih jer smo na njoj obilježili Europski tjedan kretanja koji se održava od 16 – 22. rujna. Posebno za tu prigodu osmislili smo zabavno – edukativne aktivnosti kako bi naši korisnici spoznali važnost fizičkog kretanja. Pridružili su nam se učenici Srednje škole „Ivan Švear“ koji, podsjetimo, u Udruzi aktivno volontiraju od početka srpnja u sklopu volonterskog projekta „Volontiranje – karta za bogatiju budućnost lokalne zajednice“ kojem su financijsku podršku dale Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Regionalna zaklada za lokalni razvoj ZAMAH.

Jedva smo dočekali da otkuca 17:30 sati i da počne vesela igraonica! Sve osmišljene aktivnosti zajedničkim snagama naši prinčevi i srednjoškolci – volonteri uspješno su i proveli. Dok su se neki igrali društvenim igrama, drugi su prionuli izradi plakata koji nam je malo tekstom, a malo slikama pokazao zašto se održava Europski tjedan kretanja i na koje se sve načine možemo kretati. Tako smo naučili da možemo: hodati, trčati, skakati i rekreirati se (u što ulazi rolanje, planinarenje…) i baviti se sportom (nogomet, košarka, rukomet…). A treći su se pak prihvatili izrade bicikla od tuljaca i kartona. Još jednu aktivnost koju bi vrijedilo spomenuti je pantomima u kojoj su sudjelovali naši srednjoškolci – volonteri skupa s korisnicima i koja je protekla uz puno smijeha. Kad se skupe svi dojmovi dva sata su na mahom proletjela u veseloj atmosferi. {mosimage}

Nešto malo o Europskom tjednu kretanja:

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Tri cilja ove manifestacije su:

podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu postojećeg načina kretanja u gradovima,

promocija inicijativa i najbolje prakse povezane s urbanim kretanjem, naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika,

sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.


Europski tjedan kretanja izrastao je iz inicijative „U gradu, bez mog automobila!“, pokrenute u Engleskoj 1995. godine. Zahvaljujući svojim ciljevima, ograničenju motoriziranog prometa u određenim urbanim područjima i poticanju korištenja održivih načina prijevoza, brzo je prihvaćena od velikog broja vlasti širom Europe, a 2000. godine, uz potporu tadašnje Europske povjerenice za okoliš Margot Walstrom „Dan bez automobila“ uvršten je kao europska inicijativa. Danas je „Dan bez automobila“ koji se održava 22. rujna svojevrsna kulminacija Europskog tjedna kretanja i označava završetak tjedna aktivnosti posvećenom održivom načinu kretanja.

 

Facebook podijeli