Mali princ


Centar Stančić U Gradskoj Vijećnici u Ivanić Gradu, dana 05.11.2010., sastali su se dogradonačelnik Ivanić Grada Krešimir Malec, pročelnica općeg upravnog odjela Dražena Mucha, predstavnici Centra za rehabilitaciju «Stančić»; ravnatelj Ivan Vrgoč, socijalna radnica Jasna Lesički i defektologinja Slavica Zorić te Andrea Lončarek, voditeljica stručne službe Udruge Mali princ .

Tema sastanka je bila transformacija Centra Stančić u smislu pružanja socijalnih usluga izvan ustanove - izvaninstitucionalna skrb kroz Dnevni centar, u okviru projekta "Transformacija Centra Stančić u službe podrške zajednici" kroz koji se Centar želi transformirati u "modernu ustanovu koja će moći pružati kvalitetne usluge sadašnjim stanarima, a ujedno i postati oslonac lokalnoj zajednici u skrbi za osobe s teškoćama".

Na početku sastanka socijalna radnica Jasna Lesički ukratko je predstavila dio projekta koji se odnosi na otvaranje Dnevnog centra u lokalnoj zajednici, što je u skladu s «približavanjem standardima Europske zajednice koja potiče promjenu stavova prema osobama s teškoćama u razvoju te teži uključivanju osoba s teškoćama u svakodnevne aktivnosti uz proširivanje mogućnosti socijalnih kontakata i korištenje institucija u zajednici. Rad u Dnevnom centru se temelji na multidisciplinarnom pristupu i poštivanju individualnih potreba svakog korisnika. Usmjeren je na davanje usluga psihosocijalne rehabilitacije, svladavanju vještina svakodnevnog življenja, usluge logoterapije i medicinske rehabilitacije te usluge kreativnih aktivnosti i socijalnog rada. Kroz Dnevni centar se organiziraju i savjetodavne aktivnosti za obitelji osoba s teškoćama te socijalne usluge putem ranih intervencija.

Predstavnici Centra «Stančić» naglasili su kako su već prije nekoliko godina postojali prijedlozi zajedničkih projekata Centra «Stančić» sa Gradom Ivanić Gradom (uz sufinanciranje od strane tadašnjeg Ministarstva rada i socijalne skrbi) vezani uz adaptaciju zgrade Crvenog križa u Školskoj ulici u kojoj bi se osnovao Dnevni centar, no po tom pitanju se ništa konkretno nije učinilo.

Predstavnici Centra «Stančić» dali su prijedlog za osnivanje Dnevnog centra na području Grada Ivanić Grada uz obrazloženje da, prema posljednjim podacima koje su dobili u Centru za socijalnu skrb Ivanić Grad, na području Grada živi oko 60 osoba s intelektualnim teškoćama (osobe s mentalnom retardacijom na umjerenom, težem i teškom stupnju te s pridruženim smetnjama) koje nisu obuhvaćene sustavnim oblikom skrbi, a koje bi bile potencijalni korisnici Dnevnog centra uz već postojeće stanare Centra Stančić iz naše lokalne sredine kojima je potreban ovakav vid smještaja. Za osnivanje Dnevnog centra u Gradu Ivanić Gradu ključan je prostor (potreban je prostor u prizemlju, do 150 kvadrata, sa čajnom kuhinjom i toaletom) čiji bi najam bio financiran od strane Grada, dok bi Centar «Stančić» pokrivao troškove režija i osigurao djelatnike (unutar Centra došlo bi do preraspodjele zaposlenika tako da bi zaposlenici s područja Grada Ivanić Grada koji su zaposleni u Centru «Stančić» u Dugom Selu radili u Dnevnom centru u Ivanić Gradu). Na sličan način funkcionira i Dnevni centar u Dugom Selu koji korisnicima nudi programe radne terapije tijekom dana (uz nadzor i rad socijalne radnice, odgojiteljice, radnih instruktora, glazbenog i likovnog terapeuta), a noću ih vraća njihovim obiteljima.

Udruga «Mali princ» u potpunosti podržava prijedlog Centra «Stančić» za osnivanjem Dnevnog centra na području zajednice Grada Ivanić Grada. Otvaranjem Dnevnog centra ostvarilo bi se partnerstvo između Udruge i Centra «Stančić» u smislu zajedničkih projekata kojima bi se Centar «Stančić» otvorio prema lokalnoj zajednici te korisnicima pružao daleko kvalitetniju skrb nego što pruža sada. Suradnjom Udruge i Centra također bi se omogućio i boravak djece i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama članova Udruge u Dnevnom centru u Ivanić Gradu. Članovi udruge «Mali princ» prostorije u najmu mogli bi koristiti za svoje aktivnosti u vrijeme kada tamo nisu korisnici Dnevnog centra (najčešće u popodnevnim satima).

Dogradonačelnika Krešimira Maleca zainteresirao je prijedlog predstavnika Centra «Stančić» o pružanju ovakvog oblika socijalne usluge u našoj lokalnoj zajednici te je obećao da će ga ozbiljno razmotriti.

Predstavnici Centra «Stančić» izrazili su zadovoljstvo održanim sastankom te nadu za otvaranjem Dnevnog centra na području Grada Ivanić Grada.

Facebook podijeli