Mali princ


SlikaPovodom Europskog tjedna kretanja, 16.-22. rujna, Udruga "Mali princ" se uključila u akciju Policijske postaje Ivanić-Grad pod nazivom «Parkirna mjesta za vozila osoba s invaliditetom» kojoj je cilj osvještavati građane za poštivanje parkirališnih mjesta rezerviranih za vozila osoba s invaliditetom.

U utorak, 21. rujna, dopredsjednik naše Udruge i voditelj projekta «Mobilnost i arhitektonske barijere», Čedomir Kušar uputio se s prometnim policajcem iz Policijske postaje Ivanić-Grad u obilazak parkirališnih mjesta po gradu Ivanić-Gradu, te se ponovno susreo s učestalim nepoštivanjem parkirališnih mjesta rezerviranih za vozila osoba s invaliditetom i bahatošću pojedinih vozača.

{mosimage}{mosimage}Uz novčane kazne nesavjesnim vozačima od strane policije, Udruga je na parkiralištima građanima dijelila letke upozorenja «Kultura koja nedostaje – ne budite označeni» Hrvatskog Saveza udruga tjelesnih invalida (HSUTI) i Udruge za promicanje istih mogućnosti (UPIM).

Akcijom je evidentirano više prekršaja koji se odnose na nepoštivanje parkirališnih mjesta za vozila osoba s invaliditetom. Kao najčešći prekršaji se pojavljuju parkiranja na parkirališno mjesto za osobe s invaliditetom od strane vozača koji nemaju adekvatnu oznaku znaka pristupačnosti istaknutu na vjetrobranskom staklu svojeg vozila, a bilo je i slučajeva zlouporabe znaka pristupačnosti od vozača koji na nju nemaju pravo.

Predstavnici Udruge i Policijske postaje Ivanić-Grad su se složili da građani još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri upoznati s Pravilnikom o znaku pristupačnosti i što znak pristupačnosti predstavlja.

 

{mosimage}Prema Pravilniku o znaku pristupačnosti (NN 78/08) znak pristupačnosti omogućava parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališna mjesta koja su za tu svrhu posebno obilježena. Pravo na znak pristupačnosti ima osoba sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto. Vozila osoba s invaliditetom mogu biti obilježena međunarodnim znakom invalida, a pravo na parkiranje mogu ostvariti samo uz predočenje znaka pristupačnosti. Znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu. Pravo koje proizlazi iz znaka pristupačnosti ne može koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.

 

Ovo je bila druga u nizu uspješnih zajedničkih akcija Policijske postaje Ivanić-Grad i Udruge «Mali princ» kojom se vozače željelo osvijestiti da su parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom uređena i rezervirana za osobe s invaliditetom kako bi im se omogućilo kretanje i zadovoljenje ostalih životnih potreba.

Kao rezultat ove akcije je i uspostava suradnje Udruge «Mali princ» i Autoškole «Peta brzina» koja će u sklopu edukacije budućim vozačima dijeliti letke upozorenja za poštivanje parkirališnih mjesta i time preventivno djelovati na razvijanje svijesti budućih vozača o problematici kretanja osoba s invaliditetom u prometu.

 

Zahvaljujemo se Policijskoj postaji Ivanić-Grad na suradnji, te upućujemo apel građanima da poštuju parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom, a gradskim vlastima da zamijene uništene dodatne table «Ako ste uzeli moje parkirališno mjesto hoćete li i moj invaliditet» novima.

Facebook podijeli